DE CE MURIM
7/7225
calendar_month 05 Feb 2008, 00:00

E o intrebare pe care cred ca orice om si-a pus-o la un moment dat in viata. Cati dintre noi nu ne-am intrebat de ce nu putem tari vesnic.


Raspunsul este foarte simplu. Pentru ca celulele noastre imbatranesc si mor. Fiecare parte din corpul nostru are un rol bine stabilit. Celulele, dupa ce isi fac treaba mor, lasand loc unor noi celule. Bun, dar urmeaza intrebarea : daca celulele mor pentru a fi inlocuite cu altele noi asta nu inseamna ca ar trebui sa `renastem` nu sa imbatranim?


Ei bine nu. Potrivit cercetatorilor, celulele au si ele un ciclu de viata. Nu pot exista la nesfarsit. Totul e logic pana aici. Dar ce se intampla de fapt? In fiecare celula mama exista asa numitele telomere de o anumita lungime. Aceste telomere de la capatul fiecarui cromozon contin informatii genetice din care se pierde la fiecare diviziune celulara.

Din aceste diviziuni successive se nasc noi celule intre care este impartita informatia genetica. Initial, telomerele sunt suficient de lungi pentru a se diviza si a suporta micile pierderi. Dar odata ce ele ating o anumita lungime, in urma diviziunii celulei informatiile genetice nu se mai transmit si se pierd definitiv.


Mai nou, se pare ca nu mai este cazul sa ne facem griji in privinta asta. Oamenii de stiinta lucreaza intens pentru a gasi `elixirul tineretii`. Pana acum, ei au reusit sa creasca durata vietii in cazul mustelor, viermilor si soarecilor prin tot felul de nascociri genetice.


Ba mai mult, ei sunt de parere ca intr-o buna zi vor gasi o cale prin care un om sa atinga onorabila varsta de 140 de ani. Hmma interesanta perspectiva.