DE CE NU SUNT CUMINTI COPIII
5/5011
calendar_month 12 Oct 2007, 00:00
Neurologii au facut un pas mai aproape de explicarea modului in care unii oameni socializeaza mai repede si muncesc sau se joaca mai bine in grup.

Doua zone din creier detin rolurile cheie in modul in care oamenii se conformeaza normelor sociale. Aceste parti ale creierului se dezvolta tarziu, ceea ce explica de ce adolescentii se simt mai putin amenintati de pedepse decat adultii.

Toate societatile au norme stricte si pareri unanim acceptate despre cum oamenii ar trebui sa se comporte in anumite situatii. Se cunosc insa foarte putine lucruri despre cum creierul proceseaza posibilitatea pedepsirii in cazul nerespectarii acestor norme.

Pentru a obtine cateva informatii asupra acestui fenomen, o echipa de la Universitatea Ulm din Germania a folosit o tehnica: imagistica magnetica de rezonata functionala pentru a determina care sunt cele mai active zone din creier atunci cand un om ia o decizie poate care implica pedeapsa sociala.

Celor 23 de barbati le-a fost data o suma de bani si le-a fost cerut sa imparta suma cu altcineva. Ei stiau ca vor fi pedepsiti (prin reducerea "alocatiei") daca suma donata nu era suficienta. Mai multe zone ale creierului au fost implicate, insa cele mai active au fost in zona laterala obito-fronatala a cortexului si cea dreapta dorsolateral-prefrontala - aceste zone fusesera asociate si in alte experimente independente judecatilor moral-sociale.

Regiunile aratau o activitate mai scazuta in cazul unei pedepse cand intervin sentimente de dezamagire si furie, fiind mai importanta in aceasta situatie decat frica de pedeapsa.

"Frica de pedeapsa ar putea sa nu functioneze la copiii mai mici asa cum se intampla la oamenii maturi." explica conducatorul experimentului. "E ca si cum ai pedepsi orbul ca nu vede."

Rezulatatele aduc informatii pretioase in domeniul infractionalitatii juvenile dar si al intelegerii comportamentului psihopatic. Rezultatele ar putea deschide calea unor reguli prin care, doar printr-o simpla radiografiere a capului se poate prezice comportamentul persoanei respective.