Descoperire: Grasimea ?rea? poate fi transformata in grasime ?buna?

2/22861
label I.T. autorenew 29 Sep 2025, 16:59
Un studiu realizat asupra unor cobai pare sa indice faptul ca grasimea alba, „rea”, din organism poate fi transformata in grasime maro, „buna”. Aceasta descoperire ar putea fi de folos in cazul celor care se lupta cu obezitatea.

Dezactivarea unei proteine din creierul cobailor a transformat grasimea alba – cea care se gaseste, de obicei, in jurul taliei, dar si in alte zone din corpul uman – in grasime maro, un tip de grasime ce arde calorii pentru a produce caldura. Bebelusii se nasc cu o cantitate mare de grasime maro, necesara pentru a face fata frigului.

Cercetatorii considerau, pana recent, ca grasimea maro dispare pe masura ca inaintam in varsta – cu toate acestea, au descoperit ca, si la maturitate, dispunem de o anumita cantitate din aceasta grasime benefica. Iar sporirea acestei cantitati de grasime maro ar putea fi o modalitate de a lupta impotriva obezitatii, sunt de parere cercetatorii.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a dezvolta o metoda de transformare a grasimii albe in grasime maro, in cazul oamenilor. Intrucat cercetatorii isi doresc sa evite sa se „joace” cu creierul uman, trebuie sa gaseasca o metoda alternativa.

Dr. Sheng Bi, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Scoala de Medicina a Universitatii John Hopkins, si colegii sai si-au concentrat initial atentia asupra unei proteine din creier – neuropeptida Y, cea responsabila de reglarea apetitului. Cercetatorii banuiau ca dezactivarea acestei proteine ii va determina pe cobai sa manance mai putin.

Un grup de cobai a fost tratat cu un virus care a inhibat neuropeptida Y. Un altul a fost desemnat grup de control. La sfarsitul unei perioade de 5 saptamani, primul grup cantarea mai putin decat grupul de control, intrucat consumase mai putina hrana. Apoi, cand ambele grupuri au fost supuse unei diete bogate in grasimi, primul grup a castigat mai putin in greutate decat grupul de control.

Chiar daca rezultatele erau logice, cercetatorii au avut parte de o surpriza in momentul in care au disecat cobaii. Acestia au descoperit ca, in anumite zone ale corpului cobailor din primul grup, grasimea alba fusese inlocuita de grasime maro. De asemenea, cercetatorii au constatat ca, in urma expunerii cobailor la temperaturi scazute timp de 6 ore, cei din primul grup au generat mai multa caldura decat cobaii din grupul de control.

Cercetatorii sunt de parere ca inhibarea neuropeptidei Y a activat celulele stem specifice grasimii maro, acumulate in tesutul de grasime alba. Daca grasimea maro dispare pe masura ce inaintam in varsta, aceste celule stem ar putea sa ramana, dar sa nu fie active.

Oamenii de stiinta spera sa descopere mai multe informatii despre felul in care semnalele de la creier pot determina grasimea alba sa se transforme in grasime maro. In cazul in care ar identifica moleculele responsabile de aceasta schimbare, ar putea gasi tratamente si pentru obezitate, a declarat Bi.

Dana Saporan - editor Studentie.ro