
Cercetatorii au descoperit dovada unui vulcan activ care a erupt ultima oara acum 2.300 de ani.
Explozia eruptiva de atunci a topit o portiune din calota glaciara din vestul Antarcticii determinand ingrijorarea si mai mare a oamnenilor de stiinta care incearca sa stranga cat mai multe informatii in legatura cu fenomenele determinate de instabiliatea gigantului de gheata.
De cateva zeci de ani, cercetatorii s-au folosit de un radar de suprafata pentru a strange date despre structura si miscarea calotelor anatrctice de 3 km grosime.
Gheata este extrem de curata si deci translucida pentru anumite tipur de unde radio, tehnica ideala in reprezentarea cartografica a uscatului de sub gheata.
Aceeasi tehnica este folosita in detectarea depozitelor de gaze poluante precum dioxidul de sulf inglobat in gheata, fiind o adevarata harta a activitatii vulcanice de 500.000 de ani incoace.
Descoperirile facute cu ajutorul radarului sunt rezultatul datelor stranse doar de pe o parte a continentului inghetat, declara geofizicinul Hugh Corr de la Serviciul Topografic Antarctic Britanic (BAS) din Cambridge, Anglia.
Desi au mai existat dovezi de activitate vulcanica in Calota Vestica, cercetatorii de la BAS au fost surprinsi de gasirea unei dovezi a activitatii atat de apropiata de era noastra.
Dupa datele culese de radar in 2004 si 2005 ei au aproximat ca eruptia vulcanica a afectat o zona care ar acoperi in intregime 4 judete (peste 22.500 kmp) - dovada elocventa fiind contaminarea cu o solutie de dioxi de sulf a unui strat de zapeda depus acum 2.300 de ani.
Se estimeaza ca eruptia de atunci a fost cea mai puternica din ultimii 10.000 de ani, iar cercetarile arata ca emisia de gaze s-a concentratat intr-o singura explozie puternica.
Caldura reziduala emisa de eruptie inca ar putea sa incalzeasca straturile inferioare ale ghetii si sa mareasca temperatura in drumulul spre ocean, spune Hugh Corr. Daca vulcanul nu va erupe iarasi, o mare parte din calota ar putea sa cliveze, scufundandu-se in ocean, crescand si mai mult nivelul marilor. Efectul ar fi mult mai puternic daca s-ar produce o alta eruptie, adauga Hugh Corr.
Cercetari independente confirma ca exista intr-adevar vulcani activi sub straturile de gheata din vestul Antarcticii, spune Donald Blankenship de la Universitatea Austin, Texas insa ceea ce este poate mai important decat o posibila eruptie este efectul constant al incalzirii geotermale a vulcanului care modifica dinamica straturilor de gheata si cum apa provenita din dezghet interactioneaza cu celelalte fenomene vulcanice.




