Esti bogat? Esti destept! Asa sustine un nou studiu!
3/36540
calendar_month 20 Apr 2015, 00:00
Un studiu recent, realizat la Massachusetts Institute of Technology si publicat in revista Psychological Science arata ca elevii provenind din familii mai bogate se descurca mai bine la scoala pentru ca au creierul mai dezvoltat. Concluziile au fost trase dupa analizarea si compararea imaginilor creierului realizate prin rezonanta magnetica la un grup de copii saraci, respectiv bogati.

Rezultatele IRM au aratat ca elevii provenind din familii bogate au cortexul creierului mai gros decat cei proveniti din familii mai sarace.Cortexul este acea parte a creierului responsabila pentru perceptia vizuala si acumularea de cunostinte. Potrivit studiului de fata, aceasta diferenta structurala ar putea fi vinovata pentru decalajul de 44% dintre performantele elevilor provenind din medii bogate si cei provenind din medii sarace.
Studii anterioare au aratat ca elevii provenind din familii bogate performeaza mai bine la teste decat cei provenind din familii sarace, insa niciodata pana acum acest lucru nu a fost legat de dezvoltarea diferita a creierului la diferitele categorii de elevi.
Studiul de fata a fost realizat pe 58 de elevi cu varste cuprinse intre 13 si 14 ani, dintre acestia 23 provenind din medii sarace. S-a constatat ca elevii saraci au performat mai rau la teste dar si ca acestia aveau cortexul mai subtire.
Alte studii realizate in trecut au aratat de asemenea ca exista diferente in anatomia creierului in functie de venituri, dar aceste diferente nu au fost corelate in trecut cu performantele academice. De asemenea, studiul de fata mai sustine ca aceste diferente structurale nu trebuie sa fie neaparat permanente, intrucat creierul este foarte flexibil si poate recupera acest dezavataj prin mai mult suport educational.
Foto: telegraph.co.uk