Includerea alimentelor bogate in fibre in dieta zilnica ar putea preveni acumularea de grasime viscerala, un fenomen legat de aparitia bolilor cronice, sugereaza un nou studiu. Studiul a dezvaluit faptul ca, la fiecare 10 grame de fibre solubile pe care o persoana le consuma, se acumuleaza cu 3,7% mai putina grasime in jurul taliei, de-a lungul timpului. Fibrele solubile se gasesc in alimente ca leguminoasele, fructele si legumele.
Dr. Kristen Hairston, profesor asistent de medicina interna la Wake Forest University Baptist Medical Center, implicata in studiu, a declarat ca nu se stie deocamdata, cu siguranta, de ce fibrele solubile au acest efect asupra organismului, insa a tinut sa precizeze ca vor fi realizate cercetari suplimentare.
Organismul acumuleaza mai multe tipuri de grasime. Grasimea viscerala, sau abdominala, inconjoara organele interne, iar existenta ei a fost asociata cu aparitia bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiace sau tensiunea arteriala ridicata. Grasimea subcutanata, care se afla sub piele, este mai putin periculoasa pentru sanatate. Studiul a folosit informatii obtinute de la 1100 barbati si femei hispanici si afro-americani de-a lungul a cinci ani, si a luat in calcul o serie de factori, cum ar fi exercitiile fizice si fumatul.
Descoperirea principala, a afirmat Hairston, a fost aceea ca un consum mai ridicat de fibre pare sa favorizeze sanatatea. Alti factori au parut sa aiba un efect referitor la zona in care se acumuleaza grasimea. Consumul de dulciuri s-a asociat unui nivel mai scazut de grasime subcutanata, in timp ce consumul de proteine favoriza acumularea acesteia. Chiar daca studiul demonstreaza faptul ca fibrele impiedica cresterea nivelului de grasime existent in organism, nu se stie, momentan, daca ajuta si la reducerea acumularilor deja existente.
Cercetatoarea Penny Kris-Etherton a precizat ca alimentele bogate in fibre satura mai repede, oferind organismului si un aport mai scazut de calorii in comparatie cu alte produse, insa sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca o alimentatie bazata pe consumul de fibre este, cu adevarat, utila in scaderea nivelului de grasime viscerala din corp.
Dana Saporan - editor Studentie.ro












