O alimentatie bogata in legume si putina carne rosie ar putea sa previna dezvoltarea cancerului de esofag, sugereaza un nou studiu. Cercetatorii italieni au analizat date de la mai bine de 1000 de pacienti, printre care s-au numarat 300 cu carninom cu celule scuamoase (un tip de cancer esofagian care incepe in celulele mucoasei esofagiene), si le-au comparat dietele alimentare.
„Descoperirile noastre sugereaza ca o dieta bogata in alimente de origine animala si saraca in alimente cu un continut ridicat de vitamine si fibre creste riscul de cancer esofagian”, au declarat cercetatorii. Pacientii din primele 25 de procente in ceea ce priveste consumul de carne rosie, oua, branza si lapte erau de 1,6 ori mai predispusi sa dezvolte cancer de esofag decat pacientii aflati in ultimele 25 de procente.
Cei care consumau cea mai mare cantitate de alimente bogate in vitamine si fibre, cum ar fi fructe si legume, dar si alimente cu un continut ridicat de vitamina D si grasimi polinesaturate, cum ar fi uleiul de masline si cel de peste, aveau cu circa 50% mai putine sanse sa aiba cancer esofagian, in comparatie cu pacientii care consumau cea mai redusa cantitate din aceste alimente. Datele folosite in acest studiu au fost adunate de-a lungul anilor '90 in Italia si publicate.
Insa, in timp ce studii anterioare au demonstrat rolul fructelor si al legumelor in reducerea riscului de aparitie a cancerului de esofag, studiile realizate asupra substantelor nutritive individuale din aceste alimente nu au oferit rezultate la fel de optimiste.
Studiul actual reprezinta o incercare de a grupa alimentele in functie de profilul lor nutritional, pentru a vedea daca exista un anumit tipar alimentar care sa ofere mai multa protectie impotriva cancerului de esofag sau care, dimpotriva, ar putea favoriza aparitia acestuia. Studiul le-ar putea fi de folos in special oamenilor care prezinta factori de risc, cum ar fi fumatul si consumul de alcool in exces, cat si celor care consuma in mod regulat bauturi foarte fierbinti sau supe, ce pot afecta mucoasa esofagiana.
Dana Saporan - editor Studentie.ro












