Iata unde se duc sa moara calculatoarele noastre!
3/36596
calendar_month 24 Apr 2015, 00:00
In conditiile in care produsele electronice devin pe zi ce trece mai accesibile tot mai multor oameni, usurinta cu care ne descotorosim de ele, este si ea tot mai mare. Asa se face ca, potrivit unui raport recent intocmit de Universitatea Natiunilor Unite, in 2014, peste 41 de milioane de tone de deseuri electronice in valoare de peste 34 de miliarde de lire sterline au fost aruncate la nivel global.
O afacere aparent legala
Acelasi raport arata ca doar 6 milioane de deseuri electronice au fost reciclate corespunzator anul trecut, asta pentru ca a le transporta in tarile africane este mai ieftin decat a le recicla corespunzator in fabricile Uniunii Europene. In acelasi timp, in conformitate cu conventia de la Basel, transportarea deseurilor toxice in Africa este ilegala. Totusi, tarile lumii reusesc sa faca acest lucru legal, categorisand marfa ca fiind reutilizabila. Si astfel, Africa s-a transformat in cimitir pentru deseurile electronice produse anual de tarile lumii dezvoltate.

Deseurile ucigase
Tarile lumii exporta aceste deseuri electronice, nocive pentru oameni si mediu in acelasi timp, in tarile africane, precum Ghana sau Nigeria. Cateva fotografii realizate de curand in Accra, capitala statului Ghana, arata cum televizoarele, radiourile, calculatoarele, laptopurile, masinile de spalat, frigiderele etc, abandonate de tarile civilizate, otravesc aerul si mediul locuitorilor africani. Multe dintre aceste electronice scoase din uz contin substante deosebit de periculoase pentru sanatatea umana precum plumbul sau mercurul.
Paradoxal insa, muntii de deseuri de care sunt inconjurati acesti oameni, reprezinta in acelasi timp sursa lor de supravietuire dar si ucigasul lor latent. Urme din deseurile electronice constand in plumb, mercur, arsenic si zinc au fost gasite in aer, apa si chei in fructele si legumele din aceste tari. Acestea pot afecta organele dar pot produce de asemenea si afectiuni mentale severe. Pe de alta parte, deseurile aruncate in 2014 contineau in jur de 300 de tone de aur, 16 milioane de tone de fier, doua milioane de tone de cupru, dar si cantitati semnificative de argint, aluminiu si paladiu.

Europa: „campioana” la deseuri electronice
Anul trecut, Europa a „produs” in jur de 11,6 milioane de tone de deseuri electronice, Germania si Marea Britanie situandu-se in topul celor mai mari producatoare de deseuri electronice de pe batranul continent. Africa, produce anual doar 1,9 milioane de tone de deseuri electronice.
Cand containerele enorme cu produse electronice uzate ajung in tarile africane, acestea sunt comercializate fara posibilitatea de a fi testate inainte. Ulterior se dovedeste sa electronicele nu mai sunt utilizabile, transformandu-se direct in deseuri toxice care au impanzit peisajele alte dati verzi ale acestor locuri. Tinerii cauta in aceste deseuri fier vechi pe care il vand ulterior pe sume modice.
Cu toate deseurile electronice aruncate pe parcursul anului trecut, s-ar putea umple cu usurinta 1,1 milioane de camioane cu 18 roti, suficiente cat sa formeze un sir continuu de la New York la Tokyo, dus intors. In timp ce China si SUA produc impreuna o treime din totalul deseurilor electronice din lume, tarile bogate din nordul si vestul Europei, precum Norvegia, Elvetia, Islanda, Danemarca si Marea Britanie, sunt producatorii de top pe cap de locuitor.
Foto interior: inhabitat.com
Foto: democraticunderground.com