LEGATURA DINTRE CANCER SI SLABIT
5/5328
calendar_month 12 Nov 2007, 00:00
`Chiar si cei care nu sunt grasi ar trebui sa slabeasca daca vor sa-si scada riscul aparitiei cancerului`, spune un important studiu international.

Deja avertismentul cu `evitati excesul de sare, zahar si grasimi` este omniprezent. Mii de cercetari ne confirma efectele negative ale excesului.


Fundatia Mondiala a Cercetarii Cancerului a initiat cel mai mare sondaj lansat pana acum care stabileste legaturile dintre modul de viata si cauzele aparitiei cancerului.

Printre recomandarile Fundatiei se numara: sa nu te ingrasi odata ce ai atins varsta adulta, sa eviti bauturile cu zahar si sa nu mananci sunca sau slanina.

Toata lumea trebuie sa-si doreasca sa fie cat se poate de slaba, fara sa ajunga sub greutatea normala. Indicele masei corporale in conditii normale, trebuie sa fie cuprins intre valorile 18.5-25, insa riscurile incep sa cresca spre valorile peste valoarea de 25, si toti ar trebui sa fie cat mai aproape de limitele inferioare.

Observatiile facute pe parcursul a 5 ani in cazul a 7.000 de persoane arata ca greutatea corporala este factorul principal care influenteaza evolutia cancerului.

Profesorul Martin Wiseman spune ca recomandarile nu sunt niste legi stricte, insa daca oamenii sunt interesati sa isi reduca riscurile aparitiei cancerului, atunci acestea sunt modalitati care ii ajuta sa il evite.

"Cancerul nu este o soarta, este o chestiune de risc, si poti sa iti ajustezi aceste riscuri prin modul de viata pe care il duci."

Totusi se estimeaza ca 2/3 din cazurile de cancer nu sunt legate de modul de viata si nu se pot face prea multe pentru a preveni boala.

Chiar si cu aceste date sumbre, mai mult de 3 din 10 cazuri diagnosticate ar fi putut fi prevenite daca recomandari precum cele ale Fundatiei Mondiale a Cercetarii Cancerului ar fi fost respectate. Cancerul de colon si cancerul la san sunt cele mai dese tipuri de cancer diagnosticate.

Recomandarile sunt legate in pricipal de alimentatie:

- sa nu mai mananci carne procesata: sunca, slanina, salam, parizer

- consumul saptamanal de carne rosie sa nu depaseasca 500g

- sa eviti alcoolul, desi o cantitate moderata te protejeaza de alte boli

- sa eviti bauturile si sucurile de fructe cu zahar

- alaptatul micsoreaza riscurile aparitiei de cancer la san dar previne si obezitatea copilului. 80% din cazuri se descopera la femei cu varste peste 50 de ani.

Dar sa tinem seama ca nu putem slabi fara sa facem si putina miscare.