Scarbos, dar adevarat: cercetatorii japonezi au reusit sa fabrice alimente comestibile din... fecale de om. Conform raportului dat publicitatii, acestia au sintetizat carne din proteinele gasite in reziduurile umane. Ideea de a consuma carne obtinuta din fecale nu este deloc atragatoare, insa ceea ce au vrut oamenii de stiinta sa descopere este daca acest produs este si comestibil si nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
In teorie, carnea pare sa nu fie periculoasa pentru sanatate, sustin expertii. Insa, pentru a putea fi consumata, trebuie sa fie gatita, astfel incat sa fie anihilati agentii patogeni. Cercetatorii japonezi au izolat proteine din bacteriile gasite in reziduurile din canalizari. Carnea a fost obtinuta in urma extragerii elementelor de baza intalnite in alimente – proteine, carbohidrati si grasimi – si a recombinarii lor.
Carnea contine 63% proteine, 25% carbohidrati, 3% lipide si 9% minerale, sustine Digital Trends. Pentru ca rezultatul sa fie mai aromat, au fost adaugate proteine din soia, iar pentru a obtine culoarea rosie a carnii, s-au adaugat coloranti. Oamenii de stiinta au avut aceasta idee dupa ce compania Tokyo Sewage le-a cerut sa gaseasca o utilitate pentru reziduurile fecale intalnite din abundenta in noroi, afirma Digital Trends.
Douglas Powell, profesor de siguranta alimentara la Universitatea de Stat din Kansas, SUA, nu este la curent cu metoda folosita de cercetatorii japonezi, insa este de parere ca acestia au aplicat un tratament termic reziduurilor menajere inainte de a extrage substantele hranitoare. „Teoretic, nu este nimic in neregula cu acest tip de carne”, a afirmat Powell. Cu toate acestea, Powell este de parere ca exista riscul de contaminare incrucisata in laboratorul in care este este creata carnea din fecale.
De aceea, ideal ar fi ca aceasta sa fie gatita inainte de a fi consumata, pentru mai multa siguranta. In urma testelor, oamenii care au incercat aceasta carne au declarat ca are gust de carne de vita. Pe viitor, cercetatorii spera ca acest tip de carne obtinuta din fecale sa fie disponibila la acelasi pret ca aceea provenita din surse animale, intrucat in momentul de fata este de 10-20 de ori mai scumpa din cauza cheltuielilor pe care le implica procesul de cercetare.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
https://












