MELATONINA HORMONUL UITARII ?
calendar_month 22 Nov 2007, 00:00
Chiar daca nu stim exact cum, procesele memoriei sunt conduse de ceasul biologic.
Tratamentul in timpul zilei cu melatonina te poate face sa uiti mai usor, iar administrarea antagonistului melatoninei in timpul noptii imbunatateste semnificativ memoria.
Noi testele cu melatonina, hormonul care regleaza somnul la oameni si alte animale sugereaza ca substanta intrerupe de fapt formarea memoriei.
Oamenii de stiinta nu sunt siguri ca efectul este specific oamenilor, insa ei cred ca trebuie facute mai multe cercetari in cazul acestui hormon.
Universitatea din Texas a publicat un studiu care experimenta efectul melatoninei la o specie de pesti dresati. Atunci cand a fost introsusa melatonina in apa, pestii au fost de 4 ori mai uituci.
Cantitatile de melatonina eliberate din glanda pineala cresc odata cu apusul soarelui si ajung la nivele maxime spre miezul noptii, regland astfel ritmul circadian.
Cercetatorii spun ca va veni o zi in care substanta opusa melatoninei va ajuta pe studenti sa retina mai multe informatii in noptile dinaintea examenelor, insa pana atunci mai este o cale lunga pana cand cercetarea va putea sa scoata pe piata astfel de suplimente.
Noutati