NEGRUL "CEL MAI NEGRU"
6/6835
calendar_month 17 Ian 2008, 00:00

Expertii in nanotehnologie au descoperit "negrul absolut". Acesta absoarbe mai mult de 99,9% din lumina si ar putea fi utilizat intr-o buna zi la blocarea semnalelor defensive, in observarea astronomica, in detectia cu infrarosu sau la realizarea celor mai eficiente panouri solare.

Substanta este de aproape 30 de ori mai inchisa decat cea curenta, declarata "cea mai neagra" de Institutul de Standarde si Tehnologie American. "Toata lumina din jur este practic inghitita de aceasta materie care pare ca isi testeaza limitele de absorbtie..." declara incantat profesorul Pulickel Ajayan, creatorul substantei.


Materia a fost realizata din nanoparticule de carbon si se apropie de negrul ideal, care absoarbe toate culorile din spectru si nu reflecta. Coeficientul ei de reflexie este de 0,045%, in timp ce coeficientul negrului actual ia valori intre 5% si 10%.


Scopul cercetatorilor era de a gasi "cea mai neagra" materie a lumii pentru Cartea Recordurilor, dar se pare ca vor obtine mai mult decat cuvinte de lauda. Ajayan crede ca o astfel de substanta poate fi utila in conversia energiei solare. Pana acum, el si echipa sa, de la Universitatea Rice (Houston), au folosit in testele lor doar lumina naturala. In continuare, vor sa vada cum se va comporta noua materie in actiune cu lumina infrarosie sau ultravioleta. "Daca vom reusi sa producem materii ce pot bloca aceste radiatii, ele ar putea avea importante aplicatii in domeniul apararii si in multe altele" asigura prof. Pulickel Ajayan.