OAMENII EVOLUEAZA MAI REPEDE CA NICIODATA
6/6249
calendar_month 17 Dec 2007, 00:00
Abundenta de mancare a facut mai usoara ca niciodata supravietuirea si reporoducerea in multe parti ale lumii si am putea sa credem ca specia noastra si-a oprit evolutia.Un studiu controversat contrazice aceasta parere.

Din contra, se pare ca evolutia umana s-a accelerat in ultimii 40.000 de ani si a devenit de 100 de ori mai rapida numai in ultimii 5.000 de ani, dupa parerea cercetatorilor.


Aceasta inseamana ca, desi in urma cu zeci de mii de ani cand oamenii cutreierau intreg Pamantul si creau urmasi `hibrizi`, acum copiii de azi sunt mult mai complesci si diferiti intre ei decat pana acum. In ultimele decenii au crescut constant numarul de copiii rezultati in urma relatiilor inter-rasiale.

In acest studiu, echipa condusa de paleontologul Henry Harpending de la Universitatea Utah din Salt Lake City a anlizat ADN-ul a 270 deindivizi in speranta ca se vor depista variatiile genetice care determina aparitia bolilor.
Echipa a cautat un polimorfism singular al nucleotidelor, o mutatie a genelor alele care se raspandeste in randul populatiei globului, scanand datele provenite de la europeni, africani si asiatici.

Cercetatorii au cautat mutatie in populatiile care au zci de mii de cazuri deoarece asta sugereaza faptul ca modificarea este benefica si in urma presiunilor facute de legile selectiei genetice se poate sa se transmita si urmasilor.

Evolutia s-a accelerat in cazul a 1880 de gene (7% din genomul uman), declara Henry Harpending pentru Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cele mai multe mutatii au fost rezultatul boomului populatiei, sugereaza John Hawks de la Universitatea Wisconsin. Cresterea populatiei a determinat cresterea numarului mutatiilor, marind sansele aparitiei unei variante benefice care ar imbunatati supravietuirea (in acelasi fel in care soarecii se adapteaza la rodenticide).

Desi cercetatorii nu stiu identitatea multor gene, ei spun ca multe dintre ele par sa fie raspunsul la schimbarea dietei sia noului de boli infectioase care au ucis milioane de oameni de cand au inceput sa renunte la nomadism.

Mutatiile care permit adultilor sa digere amionul, acizii grasi si lactoza din lapte sunt mutatii specifice rasei europene.
Africanii si-au imbunatatit rezistenta la boli precum malaria, SIDA, si febra galbena.

Mai multe gene legate de producerea spermei au fost supuse selectie genetice in ultimii 10.000 de ani.
In ansamblu, schimbarile s-au accelerat foarte mult in ultimii 40.000 de ani, mai ales dupa Era Glaciara.", spune Henry Harpending.