PAIUL DE 3 DOLARI CARE SALVEAZA VIETI
5/5037
calendar_month 16 Oct 2007, 00:00
Lifestraw este o inventie votata de cititorii Reader''s Digest si revista Time ca fiind cea mai buna din Europa si cea mai buna inventia a anului, premiata in toate concursurile de inventica si design.

Paiul de 31 de cm lungime, 2.9 cm diametru si o greutate de cca 150 de grame are menirea de a filtra si trata apa din bazine, lacuri facand-o potabila.


Inventia este extem de folositoare daca avem in vedere ca mai mult de un miliard de oameni de pe glob nu au acces la o sursa sigura de apa potabila si ca peste 6000 de oameni mor in fiecare zi (5 milioane pe an) din cauza bolilor transmise prin apa de baut infestata (febra tifoida, holera, dizenterie).

"Este un produs fara piese de schimb, electricitate si intretinere care poate salva vieti." spune Mikkel Vestergaard Frandsen, directorul general al firmei producatoare daneze.

Paiul costa doar 3 dolari si filtreaza 700 de litrii, cu o durata de viata de3 ani la o temperatura maxima de 3 ani. Ingredientele active bazate pe rasini halogenate, filtre anionice si de carbon activ inactiveaza bacteriile, virusuii si impuritatile de pana la 15 microni.

Tanarul director si-a dorit sa lucreze in Africa, privind initial experienta ca pe o aventura, si nu ca un gest umanitar sau filantropic. Ultimele doua au intervenit dupa ce a realizat impactul pe care il avea. Acum 90% din produsele firmei sunt destinate diminuarii infectarii cu boli transmisibile prin apa si alte boli specifice tarilor slab dezvoltate.