Pamantul se confrunta cu o noua extinctie in masa! Afla ce specii vor disparea!
3/34133
calendar_month 28 Iul 2014, 00:00
Potrivit oamenilor de stiinta, a sasea extinctie in masa de pe Terra a inceput. Ei sustin ca omul a ucis deja, din cauza modului sau de viata, peste 320 de specii. Biodiversitatea actuala de pe Terra, rezultat a peste 3,5 miliarde de ani de existenta, este cea mai mare in istoria vietii pe pamant. Dar se pare a atins un punct critic.

In actualul studiu, publicat in revista Science, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au cazut de acord asupra faptului ca, daca pana acum pentru extinctiile in masa ale unor specii au fost de vina modificari naturale la nivel planetar sau prabusirile unor meteoriti pe Terra, de aceasta extinctie in masa se face vinovata doar activitatea umana.

Studiul arata ca, din anul 1500, peste 320 de specii vertebrate au disparut. In acelasi timp, populatia speciilor ramase a scazut in medie cu 25%, situatia fiind la fel de ingrijoratoare si pentru speciile nevertebrate. In randul vertebratelor, se estimeaza ca intre 16 si 33% dintre acestea sunt amenintate cu disparitia.

De ce avem nevoie de megafauna?

Se pare ca cel mai mare pericol de a disparea il prezinta animalele cu talie mare sau megafauna, dintre care amintim: elefantul, rinocerul, ursul polar, etc. Asta pentru ca in general populatiile acestor specii sunt mai putin numeroase si pentru ca fac mai putini pui, fiind in acelasi timp, mai dorite de oameni pentru dimensiunile mari si numeroasele resurse pe care le pot oferi.

Oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca disparitia acestor specii ar putea afecta stabilitatea si siguranta altor specii, precum si sanatatea speciei umane. Experimente in acest sens s-au efectuat pana acum in Kenya, unde, de pe anumite portiuni de areal s-au inlaturat specii mari precum elefantii, girafele sau zebrele pentru a se vedea efectele ulterioare asupra ecosistemului. In scurt timp, aceste zone au fost invadate de rozatoare, ierburi si arbusti care au dus la scaderea compactarii solului. Odata cu inmultirea rozatoarelor si pericolul de boli din zona a crescut.

Conducatorul studiului a explicat asadar via Daily Mail ca: “Acolo unde densitatea umana e mare, se inregistreaza o scadere drastica a faunei, o mai mare incidenta a rozatoarelor, un nivel inalt de patogeni si un mai mare risc de transmitere a bolilor. Cine ar fi crezut ca disparitia faunei ar putea avea asemenea consecinte? Dar se pare ca e un cerc vicios!”

Si nevertebratele sunt in pericol...

In ultimii 35 de ani, populatia globului s-a dublat. In acelasi interval, numarul gandacilor, fluturilor, viermilor si paianjenilor a scazut cu 45%. Ca si in cazul megafaunei, cauza scaderii rapide a numarului lor este pierderea habitatului si transformarile rapide ale climei globale. Scaderea numarului insectelor ne-ar putea afecta la randul ei grav existenta, pentru ca, de exemplu, insectele polenizeaza 75% din culturile lumii, ceea ce inseamna 10% din valoarea totala a alimentelor din lume. Tot insectele se fac responsabile pentru circulatia nutrientilor in natura si pentru descompunerea materialelor organice. Munca facuta de insecte pentru combaterea daunatorilor se ridica annual in Statele Unite de exemplu la o valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Solutiile propuse de oamenii de stiinta pentru situatia grava cu care se confrunta fauna lumii sunt putine si greu de pus in aplicare. Asadar, ei spera ca oamenii isi vor schimba comportamentul constientizand mai responsabil aceste probleme cu care se confrunta Terra. Solutiile concrete ar fi momentan reducerea ratei de schimbare a habitatului in randul populatiei umane, precum si reducerea supra-exploatarii.



Foto: news.stanford.edu