PELERINA INVIZIBILA
4/4952
calendar_month 08 Oct 2007, 00:00
Prima pelerina invizibila a fost creata, nu la fel de mare ca cea din Harry Potter.

Metoda care permite ca obiectul sa poate fi ascuns intr-un spectru invizibil a fost creata de oameni de stiinta din SUA.


Deocamdata metoda este valabila doar pentru 2 dimensiuni si la o scara mai mica.


Pelerina este de fapt un inel cu 10 micro-centimetrii diametru. Acesta reflecata raze de lumina din jurul unui obiect catre centrul acestuia si le imprastie in jur. Undele de lumina par ca sunt mutate in linie dreapta, astfel ca "acoperitoarea" -si orice alt obiect din interior.

Inelul nu controleaza lumina vazuta in mod direct si nu este invizibiliatea pe care si-o imagineaza majoritatea oamenilor, explica Ulf Leonhardt, fizician de la Universitatea St Andrews din Anglia.

Cercetatorii din Maryland au injectat lumina cyan polarizata pe o suprafata de aur folosind o mica fibra optica cu un varf minuscul rezultand o modificare a undelor de lumina. Un efect 3D ar trebui sa controleze undele de lumina magnetic si electronic in acelasi timp petru a putea fi dispersate in jurul obiectului.

Inelul lui Igor Smolyaninov este format din inele de aur concentrice acoperite de un plastic polimetil metacrilat. Materialele au proprietati de refractie diferite si imprastie plasmonii (un fel de fotoni ai plasmei) in directii diferite.

Prin metoda lui Smolyaninov este putin probabil sa se creeze o versiune tridimensionala.