
Nu este o planta amazoniana descoperita recent ci este un condiment pe care l-am mancat cu totii: usturoiul.
Iata ce nu stiai despre condimentul minune mirositor de care fugim cu totii:
Prima mentiune a usturoiului ca aliment este intr-o tableta sumeriana, in urma cu 4.500 de ani.
Dupa o mie de ani, in papirusul Eber (cea mai veche enciclopedie medicala) se enumerau 20 de retete curative care aveau usturoiul ca ingredient.
In mormantul lui Tutankamon s-au gasit pe vase urme de usturoi.
In primul razboi mondial, in lipsa penicilinei, o solutie cu usturoi se folosea pentru a dezinfecta ranile, iar in Al doilea razboi mondial usturoiul a fost atat de des folosit incat a fost denumit `penicilina ruseasca`.
Desi calitatile sale benefice erau recunoscutate de mii de ani, abia in secolul XIX oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga de ce micutul usturoi face atat de bine omului.
In 1858, chimistul Louis Pasteur a facut un experiment cu cativa catei de usturoi. El a pus cateva bucati de usturoi intr-un vas Petri plin cu bacterii. Dupa cateva zile se crease o zona fara nicio urma de bacterie in jurul bucatilor de usturoi.
Cele mai recente studii despre influenta usturoiului arata ca:
- usturoiul ajuta in prevenirea anumitor tipuri de cancer precum cancerul de prostata, cancerul de piele, de stomac sau de esofag
- usturoiul regleaza nivelului de zahar din sange, stimuleaza si detoxifica ficatul, stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste circulatia sangvina
- usturoiul `subtiaza` sangele la fel de eficient ca si aspirina
- usturoiul scade nivelul colesterolului
- usturoiul previne intarirea arterelor si impiedica reactiei calciului cu alte substante care pot bloca vasele de sange
In februarie 2007 un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca usturoilul nu scade nivelurile de colesterol `rau`, cel putin nu daca este luat in doze de 1-2 catei pe zi si nu la persoanele cu colesterol normal.
Actiunea sa este insa puternica si nu se recomanda ca inaintea unei operatii sa se manace usturoi deoarece se incetinesc hemostazele.
Pe stomacul gol usturoiul poate avea un efect negativ asupra sistemelor gastro-intestinale sensibile.
Dupa lunga lista de bacterii ametite, printre care si Salmonela si stafilococii, si multele boli pe care le poate prevenii, usturoiul nu poate fi acuzat ca produce o respiratie proaspata.




