PRIMUL EMBRION CLONAT DIN CELULE DE PIELE
6/6924
calendar_month 22 Ian 2008, 00:00
Cercetarea ajunge sa descopere modalitati de vindecare din ce in ce mai neconventionale, iar subiectul misterioaselor celule stem abia intra si in vocabularul oamenilor obisnuiti.
Intelegerea neinitiatilor este pusa la grea incercare de noile stiri din genetica: un embrion uman clonat a fost produs pentru prima oara din celule de pe piele.
Celulele stem se gasesc in embrioni si doar in acest stadiu ele au potentialul de a se replica, putand sa formeze orice fel de tesut,chiar organ care este perfect compatibil cu donatorul de celule.


Noul embrion `nascut` din piele poate sa rezolve problema de pana acum: celulele stem nu se gasesc in stare manipulabila la adulti.

Pana acum, o singura clona umana embrionara s-a mai creat, in 2005, de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Newcastle din Anglia. Acesta s-a obtinut prin clonarea celulelor stem embrionare umane.

Compania Stemagen din California declara ca nu au reusit insa sa extraga celule stem din embrionul clonat. Noua metoda creata de echipa americana manipuleaza ovulele provenite de la 3 femei aflate sub tratament de fertiliate si contopirea lor cu ADN-ul nucleelor celulelor extrase de pe epiderma unor barbati. In urma procesului, transfer somatic nuclear celular - somatic cell nuclear transfer (SCNT), au rezultat 21 de embrioni, din care 5 s-au dezvoltat pana la stadiul de blastocite (40-72 celule).

Din aceste 3 contineau ADN-ul celulelor epidermice ale barbatului - dovada ca s-a realizat reprogramarea in crearea de embrion, iar unul din acestia continea ADN mitocondrial provenit de la femeia care a donat ovulul - aceasta fiind dovada ca metoda functioneaza.

ADN-l mitocondrial este vital in clonare deoarece el contine informatiile pentru reprogramarea transformarii celulei epidermice la loc in embrion.

"Acest studiu demonstreaza ca metoda transferului somatic celular poate fi folosita in clonarea blastocitelor umane folosind nuclee remodelate si reprogramate de la diferiti donatori cu ajutorul ovulelor.", declara geneticienii de la Stemagen.