PROGRESE IN RECUNOASTEREA FACIALA COMPUTERIZATA
7/7034
calendar_month 28 Ian 2008, 00:00
Potrivit unui nou studiu, sistemul computerizat de recunoastere a fetei unui individ este mult mai exact daca se introduc in sistem mai multe poze ale aceleiasi persoane decat daca se bazeaza in cercetare pe o singura fotografie.

Expertii in domeniul securitatii, prevenirii crimelor si imigrarilor,dar si verificarii personalului la angajare s-ar putea folosi in viitorul apropiat de sisteme automate de recunoastere a identitatii individului dupa fotografia din actul de identitate. Dar decamdata, din cauza unei multitudini de factori, inclusiv varitatea pozelor, majoritatea sistemelor aparute nu sunt precise.

De exemplu, trasaturile unei persoane se schimba de la poza la poza datorita transformarilor din viata de zi cu zi sau ipostazelor in care s-a fotografiat subiectul. Cum ar fi: imbatranirea, expresiile fetei, unghiul pozitiei capului, distanta la care s-a fotografiat, directia si tipul luminii dintr-o poza.

`Computerul nu face fata inca acestui tip de varietate` declara Rob Jenkins, psiholog la Universitatea din Glasgow, Scotia. Prin introducerea mai multor fotografii, cercetatorii au descoperit ca pot elimina din erori, reusind sa revolutioneze recunoasterea computerizata.

Jenkins, impreuna cu echipa sa, au pornit de la teoria conform careia oamenii sunt foarte buni in a recunoaste in poze o persoana pe care o stiu de mult timp, dar le este foarte greu sa faca legatura dintre o persoana straina si poza sa. Acest lucru se explica prin faptul ca, in cazul persoanei cunoscute, se pastreaza in minte toate ipostazele in care a fost vazuta (un set de imagini), iar diferentele existente in poza nu pot pacali `baza de date` formata. Acest proces se poate aplica si in cazul calculatorului.

Pentru a testa teoria lor, acestia au folosit un site public, in care au introdus mai mult de 30.000 de fotografii ale celebritatilor, cu ajutorul carora oricine isi introduce poza in sistem poate afla cu cine seamana cel mai mult dintre starurile lumii.

In loc sa introduca fotografia lor, oamenii de stiinta au incercat altceva. Au ales o poza diferita de cele de pe site, pentru una din celebritati, si au introdus-o in sistemul de recunoastere al site-ului. In 54% din cazuri sistemul a recunoscut persoana. Intr-un alt experiment, ei au amestecat 20 de imagini ale aceleiasi persoane. Fotografia rezultata au trecut-o prin acelasi sistem de recunoastere, iar in acest caz computerul a avut un procent de recunoastere de 100%.