
V-ati intrebat vreodata ce se intampla cand ne scarpinam? Si de ce nu ne putem opri nici macar atunci cand ajungem sa ne ranim? Sau de ce acest obicei este atat de placut? Stiinta ne ofera raspunsul.
O echipa de la Universitatea Wake Forest University, din Carolina de Nord, a cercetat ce se intampla in creier cand ne scarpinam.
S-a descoperit ca activitatea in zonele raspunzatoare de emotiile neplacute este minima, spre deosebire de cea din zonele asociate comportamentului obsesiv care lucreaza intens in momentele in care ne scarpinam.
Pentru unii oameni mancarimea provocata de o iritatie poate fi atat de intensa incat se scarpina `pana la sange`.
Cercetatorii au folosit tehnologia transpunerii in imagini a rezonantei magnetice pentru a monitoriza creierul a 13 voluntari in timp ce le era scarpinata o portiune a piciorului. Procesul a durat 30 de secunde cu pauza 30 de secunde, timp de 5 minute. Cand intensitatea scarpinarii a atins nivelul maxim activitatea in zonele memoriei si a disconfortului a fost minima.
Experimentul a scos la iveala si partile creierului care se activeaza in momentul scarpinarii: cea responsabila cu durerea si cea care provoaca comportamentul compulsiv.
Pana acum experimentele s-au realizat asupra zonelor neafectate de mancarimi/iritatii. Acum, oamenii de stiinta vor sa vada daca rezultate vor fi aceleasi si in cazul examinarilor facute asupra zonelor afectate.
`Este prima dovada a faptului ca scarpinatul poate inhiba senzatia de iritatie sau mancarime. Stiam ca a te scarpina e placut, dar nu cunosteam motivul. Bineinteles ca scarpinarea nu este recomandata pentru ca poate provoca leziuni ale pielii. A intelege cum se desfasoara acest proces la nivel cerebral ne-ar putea ajuta sa gasim noi tratamente. De exemplu, pastilele care dezactiveaza aceasta functie a creierului pot fi foarte eficiente in cazul persoanelor afectate de boli ce se manifesta prin dorinta necontrolata de a te scarpina` a declarat Dr. Gil Yosipovitch, conducatorul cercetarilor.




