Se apropie sfarsitul universitatilor asa cum le stim noi! Cum vor arata universitatile viitorului?
3/36631
calendar_month 29 Apr 2015, 00:00
Odata cu sfarsitul ideii de job asa cum il percepeau parintii nostri, se apropie si sfarsitul universitatilor, asa cum au fost ele percepute timp de sute de ani. Astazi „job” nu mai inseamna sa te indrepti in fiecare zi spre un anumit loc, unde sa iti petreci un interval de timp fix, muncind pentru compania care te plateste. Jobul poate fi facut astazi de acasa, de pe o banca din parc sau chiar in timp ce te afli in vacanta intr-un loc exotic, gratie internetului si tehnologiei moderne.
In aceeasi ordine de idei, universitatile viitorului vor putea fi urmate de oriunde din lume, gratie „mutarii” cursurilor online. Astazi, tot mai multe universitati ofera posibilitatea studentilor de a urma cursurile online, gratuit, cu ajutorul unei simple conexiuni la internet.
In timp, cursurile online vor fi organizate in secvente tot mai minutios gandite, astfel incat acestea sa corespunda modului in care sunt asimilate diferitele informatii in cadrul cursurilor oferite de universitatile clasice.
Universitatea americana Massachusetts Institute of Technology a facut deja un pas in aceasta directie, incepand cu un curs online in 7 secvente de programare care contine: o introducere in codificare, un curs despre gandirea algoritmica si stiinta datelor, recand apoi la constructia unui software, circuite digitale, arhitecturi programabile si organizarea structurilor informatice.

Procesul de invatare va fi adaptat caracteristicilor individuale ale studentilor
Lungimea secventelor de curs va varia in functie de domeniul sau tipul de activitate si nu vor mai fi limitate artificial la orele fixe pe care le aloca universitatile actuale unui anumit curs, chiar daca timpul pentru intelegerea si punerea in practica de catre studenti a unui anumit tip de informatie ar trebui sa fie mult mai lung.
Asta nu inseamna insa ca universitatile viitorului nu vor mai presupune sa citesti carti, sa scrii proiecte, sa vorbesti cu alti oameni sau sa iesi afara in lumea reala. Totusi procesul de invatare se va derula in mare parte in mediul digital, iar cursurile vor fi gandite de echipe de oameni specializate in diferite aspecte ale procesului de invatare. Asta ar insemna un avantaj pentru studenti, care vor beneficia in procesul de invatare de experienta unor oameni care vor sti sa faca cursurile mai accesibile si mai usor de asimilat.
Procesul de invatare va pleca astfel de la indentificarea punctelor slabe, respectiv forte ale studentilor, iar strategia educationala se va mula pe aceste caracteristici ale indivizilor, motivandu-i pe oameni sa invete fara a avea sentimentul de frustrare sau frica de esec, intalnite adesea astazi printre studentii care se lovesc de o materie pe care nu o inteleg foarte bine.
Tehnicile de invatare prin intermediul calculatorului se vor baza pe studiere si interpretarea informatiei generate de milioanele de studenti ai lumii, referitoare la experientele prin care trec astazi si la timpul petrecut invatand. In felul acesta, vor exista in continuare consilieri, tutori, grupuri de studiu, notite, texte si filmulete suplimentere, care ii vor ajuta pe studenti in procesul de invatare.

Studentul viitorului nu va mai costa niciun ban
In plus, marile universitati ale lumii, care sunt in acelasi timp si foarte scumpe, vor deveni accesibile tinerilor de pretutindeni, iar colegii de facultate vor fi fi indivizi din toate colturile lumii, de toate varstele, cu backgrounduri si credinte diferite. In timp ce procesul de invatare va fi cel mai probabil gratuit, desfasurandu-se online, procesul de examinare va presupune platirea unor oameni specializati care sa ii evalueze pe studenti. Asadar, nu vei mai plati cursurile, ci examenele in vederea obtinerii diplomei, ce va fi inlocuita cel mai probabil cu scrisori de acreditare ce vor descrie competentele individului. Tendinta va fi ca, in viitor, studentia sa nu mai coste niciun ban.
In felul acesta, oamenii nu vor mai trebui sa depinda de ore fixe si de o anumita arie geografica pentru a-si urma studiile, iar procesul de invatare va fi in cea mai mare parte individual, bazat mai mult pe fortele proprii si mai putin pe cei din jurul tau, desi si in mediul virtual se poate crea o legatura stransa intre colegii de cursuri online. Ideea de semestru sau credite nu va mai avea nicio relevanta, iar conditiile de angajare se vor schimba, astfel incat un MBA, un masterat sau un doctorat nu vor mai fi criterii de angajare. Singurele criterii de angajare vor fi competentele.
In plus, universitatile nu vor mai trebui sa angajeze sute de profesori sau sa cheltuiasca sume enorme de bani pe cladiri de birouri, sali de curs sau camine studentesti.
Educatia va deveni ceea ce ar trebui sa fie si acum, o resursa la indemana fiecarui individ, gradul de succes al fiecaruia dintre acestia trebuind sa depinda mai degraba de capacitatea de intelegere si invatare individuala si nu de prestigiul institutiei de invatamant urmate sau de banii investiti in educatie.
Foto: anniemurphypaul.com