
Abilitatea de a ignora amintirile neplacute sau cele fara importanta ajuta oamenii sa se descurce in viata cotidiana, totusi oamenii de stiinta cunosc foarte putine despre modul in care functioneaza.
Cercetatorii au descoperit cateva indicii dintr-un studiu care foloseste hipnoza si imagistica magnetica pentru a investiga schimbarile activitatii creierului pe masura ce volunatarii isi aminteau informatii dintr-un film vazut recent.
Unii oameni pot uita o amintire prin intermediul unei sugestii hipnotice - efectul se numeste amnezie post-hipnotica.
Sperand sa beneficieze de pe urma acestui fenomen, neurocercetatorul Yadin Dudai de la Institutul de Stiinta Weizmann din Rehovot, Israel, a pus subiectii sa vizioneze un film cu o femeie care isi facea rutina zilnica (isi prepara masa, vorbea la telefon, discuta cu prietenii).
Dupa o saptamana, voluntarii s-au supus hipnozei si l-a fost sugerat sa uite actiunea fimului pana in momentul in care li se sunea "Acum poti sa-ti amintesti tot."
Asa cum sperasera si cercetatorii, hipnoza a declansat reprimarea amintirilor. Dupa ce subiectii s-au trezit, au completat un test in legatura cu activitatile femeii din film. Ei au raspuns la intamplare, raspunzand corect doar la jumatate din intrebari.
Imediat dupa, voluntarii au auzit fraza magica si au dat testul iar, media raspunsurilor corecte fiind de 80%, acelasi punctaj ca si cei care nu fusesera hipnotizati.
Radiografiile luate pe masura ce subiectii raspundeau la intrebarile legate de film arata ce se intampla in creierul lor. Anumite regiuni, mai ales in lobii occipitali si temporali erau neobisnuit de inactivi atunci cand subiectii isi reprimau amintirile.
In schimb, activitatea din cortexul prefrontal rostrolateral, implicata in procesul redarii amintirilor a fost ridicata in timpul reprimarii amintirilor.
Ipoteza lui Yadin Dudai este ca aceasta regiune ar putea sa se opuna extragerea amintirilor legate de film.
"Este o idee inteligenta... si un rezultat intrigant"m spune Michael Anderson, un neurolog specializat in gandirea cognitiva de la Universitatea St. Andrews din Fife, Anglia.
El accepta ipoteza echipei lui Yadin Dudai cum ca cortexul prefrontal rostrolateral impiedica extragerea amintirilor, insa adauga ca trebuie mai multe cercetari pentru a clarifica rolul acestei regiuni.
Intelegerea mecanismelor reprimarii amintirilor este importanta, spune prof. M. Anderson, deoarece este o parte cruciala care mentine echilibrul emotional. "Deseori ne confruntam cu amintiri ale unor evenimente la care preferam sa nu ne gandim."
Studiul a fost publicat in 10 ianuarie, in revista Neuron.




