Suntem 7 miliarde de oameni pe planeta si toti avem fete diferite. De ce?

calendar_month 24 Sep 2014, 00:00
Un studiu recent efectuat de cercetatori de la Universitatea din California - Berkeley sugereaza ca specia umana chiar prezinta o diversitate nemaintalnita de chipuri si asta cu un scop precis.
Intreaba-te doar: cand faci cunostinta cu un necunoscut, ce ii retii? Hainele, culoarea ochilor sau, mai degraba, chipul? Chiar daca unuii oameni sunt mai priceputi decat altii la memorarea fetelor, toti avem dezvoltata o regiune speciala la nivelul creierului care se ocupa intocmai de retinerea si apoi recunoasterea faciala.
Aceasta trasatura evolutiva a jucat un rol important in diversificarea chipurilor oamenilor, si asta fiindca, spre deosebire de alte animale, oamenii se bazeaza in primul rand pe vaz pentru a recunoaste alti indivizi, dezvaluie cercetatorii americani intr-un articol publicat in numarul din luna septembrie a.c. al revistei Nature Communications.
"Oamenii sunt incredibili de buni la recunoasterea chipurilor; exista o regiune anume a creierului pentru aceasta", a declarat autorul studiului, Michael J. Sheehan, de la Muzeul de Zoologie a Vertebratelor din cadrul Universitatii din California-Berkeley, intr-un comunicat de presa citat de BusinessInsider.com.
Astfel, spre deosebire de om, alte animale nu se bazeaza pe vaz pentru a recunoaste membrii aceleiasi specii ori ai aceluiasi grup. Spre exemplu, pinguinii imperiali emit sunete anume pentru a se recunoaste unii pe altii intr-un grup mai mare, in timp ce cainii se bazeaza pe mirosul lor foarte ascutit pentru a identifica alti caini.
Potrivit specialistilor, societatea umana este construita pe aceasta abilitate a omului de a-i recunoaste pe ceilalti intr-o clipa si, la randul sau, de a fi recunoscut de ceilalti.
"Ideea ca interactiunea sociala ar fi putut facilita sau determina faptul ca suntem usor de recunoscut sugereaza ca structura sociala umana a influentat evolutia felului in care aratam", a precizat cercetatorul Michael Nachman, implicat in actualul studiu.
Foto: cjd-weiterbildung-nrw.de
Noutati




