studentie.ro  » diverse » i t  » Sute de aplicatii malitioase in Google Play: Transforma telefoanele in instrumente de extragere a informatiilor

Sute de aplicatii malitioase in Google Play: Transforma telefoanele in instrumente de extragere a informatiilor

Publicat: 03 Oct 2016 | Vizualizari: 674

Cercetatori in securitate cibernetica au anuntat recent ca platforma online de aplicatii mobile Google Play, destinata versiunilor de operare ale sistemului mobil Android, gazduieste cateva sute de aplicatii malitioase.

Acestea transforma telefoanele mobile infectate in veritabile instrumente de ascultare, ce pot extrage informatii din retelele protejate la care telefoanele sunt conectate, scrie ArsTechnica.com.

O aplicatie malitioasa infectata cu asa-numitul malware DressCode a fost descarcata de pe Google Play cu o rata intre 100.000 si 500.000 de ori pana sa fie eliminata din platforma digitala de cei de la Google, sustin cercetatorii de la Trend Micro.

Cunoscuta ca Mod GTA 5 For Minecraft PE, deghizata sub acest nume, aplicatia stabilea o legatura permanenta cu serverul controlat de atacatorul informatic. Apoi, serverul respectiv avea capacitatea sa ocoleasca masurile de protectie ale retelei care protejau fiecare dispozitiv in parte aflat in interiorul acelei retele.

Trend Micro a descoperit ca exista circa 3.000 de astfel de aplicatii, din care 400 sunt disponibile in platforma Google Play.

"Acest tip de malware permite hackerilor sa penetreze mediul unei retele a utilizatorului respectiv", se arata in raportul celor de la Trend Micro.

"Daca un dispozitiv infectat se conecteaza la o retea, atacatorul informatic poate sa ocoleasca dispozitivul de protectie al retelei sau sa descarce informatii sensibile folosind dispozitivul infectat pe post de trambulina", potrivit aceluiasi raport.

"Suntem ingrijorati de aceasta chestiune si luam masurile necesare", a transmis un purtator de cuvant al Google intr-un mesaj pe mail.

Raportul Trend Micro este publicat la trei saptamani dupa ce o echipa de cercetatori de la o alta firma de securitate cibernetica, Checkpoint, a anuntat ca a identificat 40 de aplicatii mobile din Google Play care erau infectate cu malware-ul DressCode.

Potrivit Trend Micro, doar o mica sectiune din aplicatie contine functiile malitioase, o caracteristica ce face si mai dificila identificarea acesteia.

Exista insa si o aplicatie care iti protejeaza telefonul de hackeri

In 2012, Google a introdus un scanner de securitate aflat in ecosistemul cloud, care era denumit Bouncer, ce avea rolul de a curata Google Play de aplicatiile malitioase. Insa de la acea data mii de aplicatii malitioase au fost descoperite de cercetatori in securitate cibernetica pe magazinul digital al Google.

Citeste si despre virusul periculos de pe Android, care-ti umbla in conturi si-n mesajele de pe Facebook
Via Ziare.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00