studentie.ro  »  Stiri  »  I.T.  »  TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator

TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator

2/204071
calendar_month 28 Mai 2021, 00:00
Calculatorul este un device indispensabil in zilele noastre. Tehnologia a avansat atat de mult, incat poti face aproape orice din spatele unui calculator, in orice colt al lumii te-ai afla.

Copil, adolescent sau adult, toti oamenii traiesc intr-o era a vitezei, in care internetul a luat mare amploare. Calculatorul permite accesul la internet, iar acesta te conecteaza cu lumea. Oamenii s-au adaptat treptat tehnologiei, realizand importanta pe care o are si modul in care le usureaza viata, astfel ca rar se intampla ca o persoana sa nu aiba un calculator sau un laptop. 

Calculatorul nu este insa un simplu obiect, in spatele lui existand un intreg sistem in care componentele conlucreaza. Cine l-a inventat? Unde a aparut? La ce era folosit? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care numerosi oameni si le pun despre acesta.

Iata 5 dintre cele mai importante curiozitati pe care trebuie sa le cunosti despre calculator!

1. Aparitie

Primul laptop din lume (Xerox NoteTaker) a aparut in anul 1976 si cantarea in total 22 kg. Inceputul erei electronice il reprezinta insa aparitia primului calculator electronic pentru uz general (ENIAC). Acesta a fost finalizat in anul 1946 si cantarea 30 de tone. Curios, daca stai sa te gandesti cat cantareste acum un calculator!

2. Motivul aparitiei

Motivul pentru care a aparut primul calculator din lume a fost nevoia armatei americane de a calcula tabele balistice in laboratorul de cercetari pe care il detinea. Proiectul si constructia sa au fost finantate tot de armata SUA.

3. Calculatorul actual

Un calculator din zilele noastre are nevoie de trei lucruri pentru a functiona si acestea sunt componentele fizice sau partea de hardware, un sistem de operare si programe software, instalate in functie de nevoile fiecaruia. Monitorul, tastatura, mouse-ul sau imprimanta sunt considerate componente hardware. Ele mai sunt numite si  componente periferice, datorita amplasarii lor la exterior.

4. Memoria calculatorului

Nu este la fel ca in cazul oamenilor, unde memoria se mai pierde din cand in cand. In cazul unui calculator, memoria este sustinuta de HardDisk-uri, CD Rom-uri sau DVD Rom-uri. Ele stocheaza datele in memoria pe termen lung, de unde pot fi apelate ulterior. Microprocesorul este cel care lucreaza cu memoria, numita si RAM. Calculatoarele moderne se deosebesc prin capacitatea ridicata de memorare, care le permite sa fie mult mai rapide.

Asemanator cu un hard disk, este si SSD-ul sau „Solid State Drive”, care este tot un hard drive, dar care contine cipuri si nu discuri.  Spre deosebire de un hard disk, SSD-ul este stabil. Nu are niciun element in miscare si nu se opreste atunci cand alimentarea la curent electric este intrerupta. Daca te gandesti sa schimbi HDD-ul cu un SSD, la Forit.ro ai o gama larga de modele din care poti alege. De ce sa faci aceasta schimbare? Pentru ca un SSD este mult mai rapid decat un HDD. Pe langa asta, consumul de curent va fi mai mic, iar performanta mai mare și totul fără pic de zgomot. Daca esti un pasionat al gamingului si ai nevoie de un SSD puternic, vezi pe site ce modele sunt recomandate pentru tine! Un SSD nu se incalzeste si nici nu este sensibil la soc, asa ca te poti juca fara probleme.Fata de HDD (10 ani), un SSD are o durata de viata mult mai mare, estimata la 80 de ani si dispune de o functie care te avertizeaza in caz ca ceva se intampla cu el. In acest timp, iti poti face backup linistit, fara sa ai teama ca toate datele tale se pierd.

5. Creierul calculatorului

Cea mai importanta componenta pe care o are placa de baza este microprocesorul. Responsabilitatea pe care o are acesta este sa gandeasca pentru calculator, sau mai simplu spus, este creierul acestuia. In functie de modelul si viteza microprocesorului, un calculator poate sa opereze mai greu sau mai lent. 

Dupa microprocesor, al doilea creier al calculatorului si unul dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi un astfel de dispozitiv, este chipset-ul. El este cel care ii ofera microprocesorului functiile de suport de care are nevoie. Ambii pot afecta la fel de mult un calculator la nivel de performanta. Intreaba si de el de atunci cand iti alegi un nou device!

Acestea fiind spuse, calculatorul este una dintre inventiile care au revolutionat lumea, un device de care cu totii se folosesc astazi pentru a-si satisface o mare parte din nevoi, inclusiv munca. Spre deosebire de scopul cu care a fost inventat si poate cel mai important aspect, calculatorul este cel care te tine astazi conectat cu toti cei din jurul tau.

Sursa foto: Pixabay.com.