Visezi cu ochii deschisi? Un studiu arata ca nu faci rau deloc!
3/36609
calendar_month 27 Apr 2015, 00:00
Oricat am incerca sa ne tinem mintea in loc preocupata cu vreo lectura obligatorie pentru examene sau cu vreun curs care trebuie musai invatat, ea continua sa rataceasca aiurea, chiar si atunci cand suntem foarte stresati si presati de timp. S-ar parea asadar ca suntem conceputi sa visam cu ochii deschisi chiar si atunci cand e cel mai nepotrivit moment.

Un studiu realizat la Universitatea din California, la Santa Barbara, pe un grup de studenti care au fost pusi sa citeasca timp de 45 de minute romanul lui Tolstoi, Razboi si Pace, a aratat ca, in timpul lecturii, studentilor le-a fugit mintea aiurea de in jur de 5 ori. Asadar, in ciuda teoriilor care spun ca o persoana care viseaza cu ochii deschisi este ori foarte trista, ori foarte neproductiva, se pare ca nu prea putem sa ne impotrivim naturii, mintea noastra fiind programata parca sa rataceasca chiar si atunci cand suntem foarte concentrati.
Vestea buna este ca, s-ar parea ca acesta nu este un lucru chiar atat de rau pentru noi. Aceasta ratacire vine ca o urmare fireasca a incercarii mintii noastre de a se adapta la lumea complexa in care traim. Evadand din cand in cand din aceasta realitate, spun oamenii de stiinta, ne acordam un ragaz pentru a reflecta la greselile trecutului si pentru a intelege cum functioneaza mintea altor oameni. Iar acest obicei este ca un super-motor pentru creativitate. Se pare ca atunci cand mintea noastra rataceste, regiuni mai mari din creier se activeaza decat atunci cand suntem foarte concentrati pe un singur lucru. Aceste regiuni sunt denumite reteaua modului implicit si se activeaza doar cand nu suntem preocupati in mod special de ceva anume.
Aceasta stare de repaus a mintii a fost asociata cu o mai mare creativitate. Intr-un studiu, participantii carora li s-a cerut sa gaseasca alte utilizari pentru obiecte de zi cu zi, au performat mai bine dupa o repriza in care au fost lasati sa se gandeasca la ce au vrut ei decat cei care au fost lasati sa se concentreze la ceva anume.
Asadar, cand incerci sa gasesti raspunsul la o anumita problema, mai bine ar fi sa te apuci sa faci curat in baie sau sa speli vasele, decat sa te focusezi foarte atent pe acea problema. Raspunsul la problema ar putea sa vina foarte natural in timp ce mintea ta rataceste.
Foto: hercampus.com