O lingurita de zahar nu te ajuta doar sa inghiti mai usor un medicament, ci ar putea spori chiar si eficacitatea acestuia, sustine un nou studiu.
Rezultatele studiului indica faptul ca zaharul poate spori eficacitatea anumitor antibiotice in tratarea infectiilor bacteriene. Zaharul pacaleste bacteriile care, in mod normal, evita sa consume antibioticele, reusind sa le omoare.
Consumul de zahar, pe langa medicatia normala, ar putea reprezenta solutia potrivita in tratarea unor infectii bacteriene cronice, printre care se numara tuberculoza sau infectia cu stafilococ auriu, sunt de parere cercetatorii.
Anumite infectii bacteriene, printre care se numara cele cu stafilococ, streptococ, tuberculoza, infectiile urechii sau ale tractului urinare, devin cronice si reapar, chiar si in urma tratamentului cu antibiotice. Acest lucru este cauzat de bacteriile persistente care supravietuiesc tratamentului cu antibiotice. Aceste tipuri de infectii pot dura luni intregi si sa revina chiar si dupa ce pacientul pare sa se simta mai bine. Infectiile de acest tip se pot raspandi si la alte organe, cum ar fi rinichii.
Bacteriile persistente nu sunt similare celor rezistente la antibiotice, trucul lor fiind unul diferit. Aceste bacterii care persista reusesc sa se sustraga efectului antibioticelor, prefacandu-se moarte. Cu alte cuvinte, isi opresc functiile metabolice normale si raman intr-o stare latenta, evitand sa fie afectate de antibioticele destinate sa le distruga.
Zaharul, insa, reuseste sa le pacaleasca: le trezeste din latenta si le determina sa manance. Astfel, bacteriile inghit si antibioticele si sunt, prin urmare, anihilate.
Cercetatorul James Collins, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Boston, impreuna cu colegii sai, au testat aceasta tehnica asupra cobailor suferinzi de infectii de tract urinar. Tratamentul cu antibiotice, plus zahar, a reusit sa distruga 99,9% dintre bacteriile persistente (in acest caz, E.coli). In schimb, tratamentul obisnuit, doar cu antibiotice, nu a avut niciun efect.
Aceasta tehnica functioneaza doar in cazul antibioticelor numite aminoglicozide, printre care se numara gentamicina si kanamicina. De asemenea, si tipul de zahar folosit ar putea face diferenta: spre exemplu, cercetatorii au reusit sa omoare steptococul auriu adaugand si fructoza la tratamentul cu antibiotice.
Studiul indica felul in care acest tip de tratament functioneaza la cobai, insa sunt necesare studii cercetari suplimentare pentru a determina daca acesta este eficient si in cazul oamenilor. Collin este de parere ca un astfel de tratament ar putea fi creat doar prin simpla adaugare a zaharului in antibiotic. Insa, transformarea zaharului, astfel incat acesta sa ajunga la locul infectiei, reprezinta inca o provocare.
Collins a mai adaugat ca tipul de zahar folosit in tratarea cobailor – manitolul – nu este metabolizat de corpul uman, ceea ce l-ar putea face mai usor de transportat la locul infectiei.
Dana Saporan - editor Studentie.ro












