ZONA DIN CREIER PENTRU VEDERE SE SCHIMBA PENTRU AUZ LA NEVAZATORI
calendar_month 30 Oct 2007, 00:00
Oamenii care au orbit de tineri deseori isi perfectioneaza simtul auditiv, devenind mai sensibil decat cel al oamenilor cu vedere normala. Se pare ca ei o fac prin selectarea si inlocuirea zonelor implicate in procesul vizual si care sunt mai usor de adaptat.
La oamenii cu vederea normala, o zona din creier occipitalul medial joaca un rol esetial in perceperea informatiilor vizuale, prin setarea pragului in care sunt anuntati de catre creier.
Alexander Stevens de la Universitatea de Stiinta si Sanatate din Oregon a observat ca oamenii orbiti in tinerete coopteaza aceasta regiune a creierului in procesul auditiv, ajutandu-i sa detecteze sunetele.
El a dat drumul la o serie de sunete in preajma unor participanti orbi, fiecare serie fiind precetata de un titlu sonor.
Radiografiile creierului arata ca pe masura ce auzeau semnalul de incepere, acestia isi mareau atentia, iar zona occipitala e mai activa, dezvaluind faptul ca creierul lor folosea aceeasi regiune care i-ar fi alertat semnalele vizuale.
Orbirea timpurie duce la schimbari dramatice si alterari in perceptia lumii inconjuratoare, o schimbare care este observata si in organizarea functiilor creierului.
Aceste reorganizari ale regiunilor creierului sunt responsabile de o varietate de stimuli si actiuni, insa functiile specifice sunt neclare.
La oamenii cu vedere, mai multe studii au aratat ca ele au functii legate de activitati pregatitoare in zonele retinoptice, care au ca rezultat o marire a sensibilitatii perceptive.
Noutati