ELFRIEDE JELINEK - PIANISTA
4/4132
calendar_month 17 Aug 2007, 00:00
Elfriede Jelinek s-a nascut in 1946 la Mürzzuschlag, Austria. A studiat compozitia la Conservatorul din Viena, urmind, in paralel, studii de teatru si istoria artei, intrerupte din pricina unei depresii. Absolva Conservatorul in 1971, la clasa de orga. A debutat in 1967 cu volumul de versuri Lisas Schatten (Faptele Lisei).

Cunoaste succesul cu romanele Die Liebhaberinnen (Indragostitele, 1975), Die Ausgesperrten (Exclusii, 1990), Die Kinder der Toten (Copiii mortilor, 1995) si mai ales cu Die Klavierspielerin (Pianista, 1983), acesta din urma avind o puternica incarcatura autobiografica. In 1989 romanul Lust (Pofta) declanseaza un imens scandal din pricina sexualitatii violente, linie in care se inscrie si romanul Gier (Lacomie, 2000). Elfriede Jelinek a tradus din operele lui Thomas Pynchon, Christopher Marlowe, Georges Feydeau si Eugène Labiche, a scris scenarii de film, librete de opera, eseuri. A fost distinsa cu nenumarate premii nationale si internationale, printre care Premiul Brener (1996), Premiul Georg Büchner (1998), Premiul Heinrich Heine al orasului Düsseldorf (2002) si Premiul Stig Dagerman (2004).

In luna octombrie a anului 2004, Elfriedei Jelinek i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatura "pentru fluxul muzical al vocilor si antivocilor din romanele si piesele sale, care reveleaza, cu un extraordinar talent lingvistic, absurditatea stereotipurilor sociale si forta lor subjugatoare".

Considerat drept capodopera sa, romanul Pianista o are in prim-plan pe Erika Kohut, o celibatara in virsta de treizeci si cinci de ani, care a fost sacrificata de mama sa autoritara pe altarul artei. Din nefericire, Erika nu este intr-atit de talentata incit sa devina pianista, astfel ca se resemneaza cu statutul de profesoara la Conservatorul din Viena, la mijlocul anilor ''70. Ea locuieste cu mama sa si toata lumea o considera o fiica-model. Erika isi dezvaluie insa si o latura violenta, perversa.

Publicat, pina in momentul de fata, in peste douazeci de tari, romanul a fost distins, in 1986, cu prestigiosul Premiu Heinrich Böll. In anul 2001, Pianista a fost ecranizat de regizorul Michael Haneke, cu Isabelle Huppert, Benoit Magimel si Annie Girardot in rolurile principale. La Festivalul de la Cannes, pelicula a obtinut Marele Premiu, precum si Premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor.

Sursa: liternet.ro