SPIRIT SI IUBIRE IN INDIA - NUVELE VOLUMUL 1
5/5555
calendar_month 19 Nov 2007, 00:00
Nou VOLUM OMAGIAL MIRCEA ELIADE 2007 semnat de autorul australian de origine romana OCTAVIAN SARBATOARE, la EDITURA FLORI SPIRITUALE in COLECTIA MINTE SI INIMA.

Facem cunoscuta cititorilor aparitia cartii SPIRIT SI IUBIRE IN INDIA, NUVELE, Volumul 1, volum omagial la aniversarea a 100 de ani de la nasterea lui Mircea Eliade, sub semnatura scriitorului australian de origine romana Octavian Sarbatoare. Cartea este tiparita in Deva la Tipografia Grafica Plus in 16 octombrie 2007.

Prefata acestui volum va va introduce in minunata lume a spiritualitatii indiene.

SPIRIT SI IUBIRE IN INDIA - NUVELE Volumul 1


Prefata

Iubirea este indiscutabil cea mai atractiva tema din literatura universala.

De-a lungul timpului, umanitatea, intr-o forma sau alta, a pus in valoare creatii artistice inchinate sentimentului misterios care infloreste la orice varsta. Este un simtamant greu de definit prin melanjul de tandrete, abnegatie si posesie pe care-l dezvolta si care pare ca nu va putea fi explicat vreodata de ratiune. Religiile si filozofiile au creat iubirea ca reflectare a idealului in lumea de forme, ca esenta in multitudinea de relatii umane pe care le cream, ca o implinire la care aspiram constient sau inconstient si care ne preocupa intreaga viata.

Nuvelele pe care le prezint in aceste volume oglindesc specificitatea traditiei spirituale hinduse in invatarea iubirii: legatura intrinseca dintre spirit si iubire, punctata de insasi titlul lucrarii prezentate.

India a dezvoltat o viziune aparte privind dragostea umana. Exprimarea iubirii se diferentiaza net de felul in care este infatisata in alte colectivitati umane. In acceptiunea hindusa iubirea este vesnica, asa cum este si spiritul uman, care prin procesele de reincarnare este supus unei evolutii continue, pana cand atinge unirea cu Divinul.

Asa cum spiritul este privit pe scara evolutiei imbogatit printr-o succesiune de plecari si reveniri, in aceeasi maniera este tratata si iubirea in India: legaturile emotionale si sufletesti sunt ciclice, iubirea se manifesta in cadrul unei anumite incarnari, pentru ca mai apoi sa fie reluata in reincarnarea urmatoare.

Este ceea ce putem numi speranta in dragoste a celor care se iubesc si care vad in diminuarea capacitatilor fizice, prin imbatranire, un esec al vietii. Revigorarea iubirii, asteptata in existenta urmatoare, rezolva, conform crezului hindus, aceasta situatie pe care toti cei care sunt indragostiti o incearca.

Prin urmare iubirea, astfel privita, nu inceteaza, atunci cand capacitatile fizice nu mai permit de a-i intretine vigoarea. Se poate spune, fara echivoc, ca exista anumite valente pentru ca la orice varsta iubirea sa se poata manifesta, acestea fiind regasite in potentele sufletului, asa cum se va vedea pe masura parcurgerii lecturii.

Solutia vizionara este data de traditia spirituala hindusa: iubirea nu poate muri niciodata, ea va continua sa se desavarseasca la fel ca si spiritul individual care devine in cele din urma una cu cel universal. Astfel si iubirea individuala se implineste in cea universala.

Diversitatea ipostazelor iubirii prezentate de mine in nuvele va surprinde in special pe cei care nu sunt familiarizati cu datinile si credintele hinduse. Atractia ce se infiripa intre barbat si femeie, jocul dragostei, casatoria si in cele din urma parasirea acestei lumi capata o tenta aparte atunci cand sunt infatisate din perspectiva existentei eterne a spiritului, in care cred hindusii.Urez cititorilor o lectura plina de emotiile care mentin speranta iubirii vesnice.

Octavian Sarbatoare,

2007, Sydney, Australia


Cuprins

Mama

Mesagerul

Un cuplu fericit

Iubitul Zeitei Shakti

Maestrul casatoriilor

Zahar si miere

Fata indragostita