studentie.ro  »  Stiri  »  Gastronomie  »  ANGHINAREA

ANGHINAREA

1/19307
calendar_month 20 Oct 2006, 00:00
Proprietati:
- digerabila
- energetic
- stimulent
- aperitiv
- tonic hepatic si cardiac
- depurativ sanguin
- antitoxic
- diuretic
- impiedica secretia lactata
- ajuta la scaderea zaharului in sange
- regenereaza celulele hepatice
- bun colagog

Indicatii - uz intern:
- astenie
- surmenaj
- insuficienta hepatica, renala
- litiaza
- reumatism
- guta
- artrite
- intoxicatii, infectii intestinale
- nefrite cronice
- varsaturi
- enterite
- hemoroizi
- angicolite
- constipatii
- hipertensiune
- hipercolesterolemie
- se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare

Mod de folosire – uz intern:
- fiarta, in ciorbe
- cruda, in caz de diaree
- decoct, realizat din radacina de anghinare si vin alb. Se recomanda pentru tratarea reumatismului, gutei, litiazei, icterului
- infuzie: 2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese.
- ceai , diminueaza zaharul din sange dand bune rezultate in unele forme de diabet. Intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale. Contine: protide, lipide, zaharuri, insulina, apa, mangan, fier, fosfor, vitamina A, cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, saruri de potasiu si magneziu.

Articol de Alina Ghica - redactia studentie.ro
Articolul poate fi preluat doar cu acordul studentie.ro