studentie.ro  » diverse » retete culinare » CICOLATA PENTRU SLABIT

CICOLATA PENTRU SLABIT

Publicat: 09 Iul 2007 | Vizualizari: 5130


Tot mai multe agentii de presa relateaza despre rezultatelor unor cercetari care sustin ca au descoperit o dieta bazata pe consumarea in cantitati cntrolate de ciocolata neagra. Potrivit celebrei publicatii, The Bonus Years Diet combinarea dintre vinul rosu, cateva migdale si 100 g de cicolata amaruie (este exclusa ciocolata alba din aceste diete) ar fi reteta perfecta pentru a ne mentine greutatea si mai ales ajuta la prelungirea vietii cu aproximativ 6,4 ani!

Pe ce se bazeaza cercetatorii? Pe compozitia chimica a controversatei ciocolate. Si cand ne gandim ca inca din copilarie ni s-a spus cat de nociva pentru sanatare ar fi... Asadar, cicolata neagra amaruie contine polifenoli, care protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi, stopeaza imbatranire accelerata si protejeaza arterele, reducand colesterolul.

Medicului olandez Oscar Franco sustine ca 100 g de ciocolata amaruie pe zi reduce cu 21% riscul de a ne imbolnavi de inima. Cu aceasta recomandare cercetatorul olandez intra in contradictie cu adeptii teoriei potrivit carea 100 g de ciocolata ar contine suficiente calorii, cat sa determine cresterea in greutate.

Din batrani se stie ca un paharel de vin rosu, baut cu regularitate, in timpul mesei, poate fi o buna protectie in fata afectiunilor cardiovasculare. Acest lucru s-a demosntrat si stiintific. Exista insa o conditie, ca sa se obtina rezultatele dorite, cantitatea de vin bauta sa nu depaseaasca recomandarile specialistilor!

In urma unor calcule exacte, Dr. Oscar Franco a ajuns la concluzia ca 150 mililitri de vin rosu pot reduce cu 32% riscul de infarct sau hipertensiune. In fine, in ceea ce priveste migladele bogate, autorii cartii mentionate, afirma ca samburii de migdale contin acizi grasi nesaturati Omega-3, dar si vitamina E, magneziu, flavonoizi, proteine si fibre. De aceea, migdala e considerata aliment minune care apara inima si arterele impotriva depunerilor si ajuta sistemul muscular si digestiv sa functioneze la parametrii normali. Asadar, pentru reducerea risuclui de infract cu 12,5 procente se recomanda mancarea zilnica a circa 68 grame de migdale.

"Pana acum medicina nu cunostea efectul pe care il poate avea consumul zilnic de ciocolata neagra, bogata in cacao, dar cu putine zaharuri si grasimi", explica dr. Dirk Taubert, de la Spitalul Universitar din Cologne, coordonatorul studiului si citat recent de AFP. Cercetatorul german a monitorizat, timp de un an, influenta pe care o are consumul de ciocolata in cazul a 44 de adulti hipertensivi. La final s-a constatat ca subiectii au inregistrat o diminuare notabila a tensiunii arteriale, fara acumulare de kilograme. Analizele au reliefat si o schimbare a continutului sanguin de lipide si glucoza. Pentru comparatie, un alt grup de oameni a consumat numai ciocolata alba. La acestia nu s-au inregistrat modificari ale tensiunii arteriale. Trebuie mentionat ca primele studii au fost date publicitatii inca din 2003, acum insa, rezultatele incep sa tot mai mediatizate.

Medicul Mauro Serafini de la "Italy''s National Institute for Food and Nutrition Research" din Roma avertizeaza sa nu inlocuim ciocolata neagra amaruie cu, atat de gustoasa, ciocolata cu lapte: "descoperirile noastre indica faptul ca laptele poate anula absorbtia de antioxidanti din ciocolata si, prin urmare, anuleaza benficiile asupra sanatatii care pot deriva din consumul moderat de ciocolata neagra". Specialistii de la Universitatea din Cologne, Germania spun ca si persoanele care au atins o anumita varsta si au probleme cu presiunea ridicata a sangelui pot recurge la acest supliment neobisnuit. Insa va trebui sa echilibrati excesul de calorii continut de ciocolata, mancand alte alimente cu continut redus de calori.

Studii

Echipa doctorului Taubert a studiat efectele cicolatei negre asupra a sase barbati si sapte femei cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani. Toti au fost diagnosticati cu presiune ridicata a sangelui, in medie, suflul sistolic la valoarea de 153 si cel diastolic de 84. Timp de doua saptamani, ei au mancat zilnic 100 de grame de bomboane de ciocolata si au fost rugati sa contrabalanseze cele 480 de calorii cu alte alimente slab calorice. Jumatate dintre pacienti au mancat ciocolata neagra si jumatate au mancat ciocolata alba. Cei care au mancat ciocolata neagra au avut o scadere semnificativa a presiunii sangelui (cu o medie de 5 puncte la fluxul sistolic si de 2 puncte la cel diastolic). Cei care au consumat ciocolata alba nu au inregistrat nici o imbunatatire.

In cel de-al doilea studiu, echipa lui Serafini a desemnat sapte femei sanatoase si cinci barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. In zile diferite ei au mancat 100 de grame de ciocolata neagra, 100 de grame de ciocolata neagra cu un pahar de lapte sau 200 de grame de ciocolata cu lapte. O ora mai tarziu, cei care au mancat doar ciocolata neagra au absorbit intreaga cantitate de antioxidanti din organism, plus un ridicat nivel de epicatechina, un compus special continut de ciocolata. La cei care au consumat ciocolata cu lapte, nivelul de epicatechina era foarte scazut.

In loc de concluzie

Ciocolata neagra se produce din planta phenol, sau arborele de cacao. Componentele acesteia sunt recunoscute pentru scaderea presiunii sangelui. Ciocolata produsa in Europa este mult mai bogata in phenoli de cacao decat cea produsa in Statele Unite. Daca vrei sa o pregatesti in casa, nu uita: cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat este mai sanatoasa. Atentie insa, nu inlocui alimentele sanatoase cu ciocolata! Dietele pe baza de ciocolata amaruie trebuie stabilite de medici dupa scheme calorice bine calculate!

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-12-03 00:00:00 - 2021-12-09 00:00:00