COACAZE NEGRE
9/989
calendar_month 06 Nov 2006, 00:00
Proprietati:- revitalizeaza rapid organismul- ajuta la reechilibrarea metabolismului- normalizeaza activitatea nervoasa- maresc acuitatea vizuala- elimina anemia- favorizeaza procesele de crestere si refacere- maresc imunitatea naturala a organismului- normalizeaza activitatea endocrina- antireumatismale- antiartritice- antigutoase Indicatii - uz intern:- anemie- oboseala vizuala, miopie progresiva- infectii respiratorii, intestinale, renale- articulatii dureroase, umflate- reumatism- ateroscleroza- arterita- trombagenita obliteranta- hipertensiune- tulburari specifice debutului menopauzei- alcoolism- litiaza renala- nevroze- prevenirea insomniilorIndicatii - uz extern:- afte- gingivita- paradontoza- intepaturi de viespe, albina, tauniMod de folosire - uz intern:- pulbere de fructe uscate, folosita in cazul deficientelor vederii si a tulburarilor debutului menopauzei. Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol.- sucul, util in cazul anemiei. Stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. Timp de 2-3 saptamani se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol.- fructele macerate- ceaiul, obtinut din fructe si frunze are efecte antiinflamatoare si depurative- cura de fructe- sirop de coacaze folosit in cazul cailor respiratorii. Fructele de coacaz se spala si se pun intr-un borcan intre straturi de miere. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. - vin de coacaze. Coacazele curatate, spalate si zdrobite se amesteca cu apa, apoi, dupa 2-3 zile se strecoara. Zaharul se dizolva in apa, apoi se pune zeama de lamaie; siropul se fierbe 10 minute. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de coacaze, apoi se toarna in damigene. Dupa 4-6 saptamani, vinul se trage in sticle si se astupa cu dopuri, pastrandu-se intr-un loc racoros.Mod de folosire - uz extern:- fructele propriu-zise, stimuleaza formarea oaselor. Se consuma zilnic 100-200 g de coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In cazul intepaturilor, se freaca imediat locul afectat cu cateva fructe de coacaz negru. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea, dispar repede.- extractul din samburi de coacaz inhiba evolutia proceselor inflamatorii - peltea din coacaze negre amestecata cu putina apa calda, utila in cazul faringitei granulomatoase- gargara cu suc de coacaze negre in cazul durerilor de gatCoacazele negre contin un numar impresionant de minerale, vitamine (intre care vitamina C-200 mg/100 g fructe) si ulei volatil intr-o proportie mare, ulei ce are un miros mai putin placut, dar cu efecte deosebite. Articol de Alina Ghica - redactia studentie.roArticolul poate fi preluat doar cu acordul studentie.ro