De ce mancam iepurasi de ciocolata de Paste?
3/36428
calendar_month 06 Apr 2015, 00:00
Cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinilor este adesea asociata cu mancaruri simbolice precum: mielul de Paste, pasca sau ouale rosii. Insa nicaieri in Scriptura nu se regasesc referiri la iepurasi in scenele despre rastignirea si invierea lui Iisus Hristos. Cum au ajuns insa acestia sa depaseasca aproape in popularitate ouale de Paste si mielul?

Raspunsul poate consta in trei factori: evolutia industriei alimentare, comertul modern si migratia.
Iepurele, simbol pagan al fertilitatii
Ciocolata nu a fost accesibila maselor pana in anii 1800, asa ca e si normal sa nu existe prea multe referiri la ea pana in aceasta perioada. Pe de alta parte, modul de sarbatorire al Pastelui a adoptat cateva traditii de origine pagana. Paganii sarbatoreau primavara inceputul unui nou ciclu al vietii, iar iepurele era un simbol al acestei sarbatori, data fiind fertilitatea acestor animale. Desi acest simbol a fost adoptat de o serie de culturi crestine, el nu a primit niciodata o semnificatie precisa.

Traditie de origine germana
Ostara, zeita fertilitatii in culturile pre-crestine germanice era mereu insotita de un animal foarte asemanator unui iepure mai mare. Pana si cuvantul Paste (Ostern in limba germana) este derivat din numele acestei zeite, iar festivalul omonim avea loc in luna aprilie. Din aceasta perioada germanii au pastrat personajul fictiv intitulat Oschter Haws, un iepure care impartea oua copiilor de Pasti. Prima mentiune referitoare la Haws, apare intr-un document medical din anul 1684 in care un doctor atrage atentia asupra pericolului reprezentat de consumul de prea multe oua de catre copii in perioada Pastelui.
In Muzeul Iepurasilor de Paste din Munchen se gaseau tot felul de exemplare de iepurasi de Paste datand din secolul 19 facuti din carton, lemn sau material textil, unii avand capete detasabile pentru a permite ascunderea de bomboane in interior. Acestia ar fi stramosii iepurasilor de ciocolata din ziua de azi.

Evolutia industriei alimentare si migratia
In acelasi timp, societatea din timpul Revolutiei Industriale avea sa treaca de la ciocolata lichida foarte scumpa, la cea solida mult mai ieftina. Prima ciocolata solida a aparut in Europa la jumaatea anilor 1800. In Germania, au aparut o serie de matrite ce aveau sa ii ofere ciocolatei cele mai atragatoare si diverse forme. Una dintre aceste matrite avea sa duca la aparitia ciocolatei sub forma de iepurasi.
De aici si pana la raspandirea iepurasilor de Paste din ciocolata in toata lumea nu a mai fost decat un pas. Migratia populatiei dintr-un loc in altul cu tot cu traditiile si obiceiurile lor a facut ca in cele din urma, iepurasii de ciocolata de Paste sa devina o „moda” in toata lumea.
Foto: whistlers.com.au