2022 - Anul european al tineretului. Uniunea Europeana doreste sa rasplateasca eforturile tinerilor de a depasi criza generata de pandemia Covid-19
3/38919
calendar_month 14 Ian 2022, 00:00
În toamna anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comunicat faptul că, executivul european are în plan desemnarea anului 2022 drept "Anul european al tineretului". Prin urmare, Comisia a transmis atât Consiliului, cât și Parlamentului European o propunere de decizie în acest sens.

Astfel, la începutul lunii decembrie, sugestia Comisiei Europene a fost pusă în practică, respectiv, sub forma unui acord provizoriu dintre cele două organisme menţionate, Consiliu și Parlamentul European.

În principiu, tinerii s-au confruntat cu dificultăți semnificative în timpul pandemiei. Închiderea instituţiilor de învăţământ, desfăşurarea unor activităţi de tip hobby limitate, precum şi lipsa interacţiunii sociale sunt doar câteva dintre practicile care şi-au lăsat puternic amprenta asupra dezvoltării categoriei analizate.

În acest context, iniţiativa denumită "Anul european al tineretului" ar urma să onoreze străduinţa acestora de a depăși momentele mai puţin plăcute cu care s-au confruntat în decursul ultimilor doi ani. Întrucât tinerii merită să fie aduşi în prim-plan, este necesar ca vocea lor să fie auzită în special atunci când factorii de decizie UE stabilesc principalele politici de acţiune la nivelul uniunii.

Aşadar, "Anul european" va presupune organizarea de conferințe, evenimente, programe, dar și campanii de informare, promovare. Ca regulă, un oficial anume desemnat va fi responsabil de coordonarea activităților la nivel național.

Combaterea şomajului în rândul tinerilor

Rata şomajului constituie un subiect de interes pentru Uniunea Europeană. În acest sens, au fost gândite o serie de măsuri pentru a combate această chestiune, printre care:

Programe pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor


Garanția pentru tineret reprezintă o inițiativă europeană cu scopul de a oferi tuturor tinerilor cu vârsta sub 30 de ani acces la o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, curs de formare continuă, program de ucenicie sau stagiu.

Totodată, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor se referă la o altă resursă financiară importantă a Uniunii Europene cu rolul de a sprijini punerea în aplicare a programului menţionat anterior, precum şi asistența acordată tinerilor pentru a-și găsi primul loc de muncă, prin acordarea unor stimulente angajatorilor. Proiectul vizează în special tinerii care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășește 25%.



Citeste in continuare articolul RisCo.ro