3 legende si mituri din stomatologie
3/39060
calendar_month 21 Sep 2022, 00:00
Multe dintre miturile existente în stomatologie contribuie la amânarea vizitelor în cabinetul de medicină dentară. Acest lucru atrage de la sine afecțiuni orale care pot avea consecințe majore asupra stării tale de sănătate.

Înainte de orice este bine să te informezi din surse sigure despre cum se realizează anumite proceduri stomatologice și ce pași este esențial să urmezi pentru a te bucura permanent de o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos.

Iată o serie de mituri și legende demontate de specialiști și care este, de fapt, adevărul despre practicile stomatologice.

Tratamentul cariilor dentare fără freză

Cea mai întâlnită afecțiune stomatologică de care suferă milioane de oameni la nivel mondial este caria dentară. Bacteriile din cavitatea ta bucală produc acizi care atacă dintele și astfel își face apariția caria. Faptul că amâni vizita la medicul stomatolog, pentru că îți este teamă de freză sau că tratamentul este unul dureros, va conduce în timp la infecții majore și la costuri mult mai mari pentru a-ți recăpăta sănătatea dentară.

Află că există în acest caz un mit modern, potrivit căruia tratamentul cariilor dentare se poate realiza și fără freză. Ei bine, acest lucru este cât se poate de real în prezent. Datorită tehnologiei moderne cu laser, multe dintre tratamentele clasice au devenit mult mai confortabile pentru cei care vin la medicul stomatolog, dar și mai rapide.

Radiografiile dentare iradiază

Radiografia dentară este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice de pretutindeni, care produce imagini din interiorul corpului uman, rapid, simplu și complet nedureros. Aparatura utilizată în prezent pentru producerea radiografiilor dentare este mult mai precisă, iar medicii observă mult mai multe detalii necesare stabilirii planului de tratament. Conform Medical News Today, prima persoană care a beneficiat de o radiografie în scopuri medicale a fost un tânăr din Hanovra, care în 1896 a căzut în timp ce patina pe râul Connecticut și și-a fracturat încheietura mâinii.

Cât de sigură este însă această radiografie dentară? Ei bine, trebuie să știi că întreaga populație a planetei este expusă zilnic la o anumită cantitate de radiații. Materialul radioactiv se găsește în mod natural în aer, sol, apă, roci și vegetație. În ceea ce privește radiografiile dentare, expunerea la radiații este minim invazivă, comparativ cu obiectele pe care le utilizăm zilnic, precum telefonul mobil sau televizorul. Trebuie să privești însă radiografia dentară ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să ai încredere în stomatologi atunci când îți recomandă un anume tip de radiografie.



Dinții de lapte nu se tratează, pentru că se schimbă

Faptul că dinții de lapte ai copilului tău își vor urma cursul firesc și vor cădea la un moment dat trebuie să știi că este la fel de important să fie tratați la timp, la fel ca în cazul dinților permanenți. O dantură provizorie sănătoasă va influența în bine dezvoltarea unor dinți permanenți frumoși. Tocmai de aceea, pentru copii, vizita la medicul stomatolog trebuie să înceapă de la apariția primului dinte, atât pentru o monitorizare permanentă a dinților de lapte, cât și pentru ca micuțul să se obișnuiască pe scaunul stomatologului și să învețe despre importanța igienei orale.

De-a lungul timpului s-au format numeroase concepții și mituri cu privire la modul în care sunt realizate tratamentele stomatologice, însă este important să reții că multe dintre ele sunt false și cel mai corect este să urmezi indicațiile medicului stomatolog. În acest fel te vei bucura de o dantură sănătoasă, un zâmbet impecabil și, implicit, o stare generală de sănătate foarte bună.