studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  4 concepte care definesc businessul viitorului - cunoaste-le inca de pe bancile scolii

4 concepte care definesc businessul viitorului - cunoaste-le inca de pe bancile scolii

2/204450
calendar_month 07 Iul 2023, 00:00
Pe masura ce societatea evolueaza si se schimba, si lumea afacerilor se adapteaza la noile tendinte si nevoi ale oamenilor. Astfel, invatarea despre conceptele cheie care definesc businessul viitorului devine din ce in ce mai importanta pentru studenti, indiferent ce isi doresc sa devina.

People centricity

Sustenabilitatea unei afaceri nu se mai rezuma exclusiv la obtinerea de profit, ci implica si crearea unui mediu de lucru favorabil, in care angajatii se simt motivati, implicati si isi pot dezvolta potentialul. Performanta si succesul unei companii depind in mod direct de angajatii lor, iar fericirea si satisfactia acestora au un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare si a reputatiei organizatiei. Astfel, se promoveaza o cultura organizationala bazata pe respect, comunicare eficienta, recunoastere si dezvoltare personala, in care angajatii se simt valorizati si sprijiniti in cresterea profesionala.

Intelegerea importantei starii de bine a angajatilor nu se limiteaza doar la aspectele legate de satisfactia personala, ci are un impact direct si asupra productivitatii si inovatiei in cadrul companiei. Angajatii care se simt motivati, implicati si apreciati sunt mai predispusi sa contribuie la maximum si sa vina cu idei si solutii inovatoare. Un studiu initiat de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, arata ca angajamentul fata de companie creste cu 55% atunci cand angajatii se simt conectati cu echipele lor. In plus, frecventa muncii de calitate creste si ea cu 83%.

Flexibilitatea muncii

Flexibilitatea nu se limiteaza doar la programul de lucru ajustabil, ci se extinde si la sistemul de munca in sine. O abordare moderna a acestui concept include co-workingul, o modalitate prin care angajatii pot lucra impreuna intr-un spatiu comun, indiferent de departamentul sau proiectul in care sunt implicati. Co-workingul nu doar ca faciliteaza interactiunea si colaborarea intre membrii echipei, ci contribuie si la crearea unei atmosfere de coeziune si inovare.

Prin impartasirea unui spatiu comun, angajatii pot interactiona mai frecvent, schimba idei si experiente, si astfel, stimula creativitatea si gasirea de solutii inovatoare. Co-workingul promoveaza si o atmosfera de lucru dinamica si flexibila, in care angajatii se simt mai liberi sa-si organizeze activitatile in functie de nevoile si ritmul lor de lucru. Aceasta practica aduce beneficii nu doar la nivel individual, prin imbunatatirea eficientei si a rezultatelor, ci si la nivel de echipa, prin dezvoltarea colaborarii si a spiritului de echipa.

Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala

Astazi, angajatii nu mai doresc sa sacrifice complet timpul si energia dedicata vietii personale in favoarea carierei lor. Intelegand acest aspect, liderii moderni sustin echilibrul sanatos intre cele doua paliere si incurajeaza aplicarea acestui concept chiar la locul de munca.

Unul dintre exemplele practice ale promovarii echilibrului intre viata profesionala si cea personala este conceptul de co-living. In apropierea birourilor sau chiar in cadrul complexului de birouri, se amenajeaza spatii destinate relaxarii si socializarii angajatilor. Aceste spatii devin extensii ale mediului de lucru, oferind oportunitati de petrecere a timpului liber intr-un mod placut si interactiv. Aceasta abordare reprezinta o modalitate eficienta de a combina viata profesionala cu cea personala, sustinand bunastarea si satisfactia angajatilor.Sustenabilitate

Companiile trebuie sa inteleaga importanta protejarii mediului inconjurator si sa adopte o abordare responsabila in ceea ce priveste impactul lor asupra acestuia. Apropierea de natura este un aspect esential in promovarea sustenabilitatii. Este esentiala asumarea responsabilitatii de a proteja si conserva mediul, adoptand masuri pentru reducerea impactului negativ, precum utilizarea de materiale si echipamente prietenoase cu mediul.

De asemenea, este importanta si decizia de a implementa programe interne care incurajeaza angajatii sa adopte comportamente sustenabile si sa fie constienti de impactul actiunilor lor asupra mediului. Aceste programe pot include instruiri, campanii de constientizare si recompense pentru practici eco-friendly. In acelasi timp, este esentiala si investitia in tehnologii inovatoare care contribuie la o mai buna protectie a mediului, cum ar fi solutiile de energie regenerabila, gestionarea eficienta a deseurilor si reducerea emisiilor de carbon.

Studentii ar trebui sa cunoasca si sa inteleaga aceste concepte inca din timpul scolii. Aplicarea lor inca de la inceputul carierei poate constitui un avantaj competitiv, contribuind la dezvoltarea unui business de succes si la construirea unui viitor sustenabil.

Sursa foto: freepik.com