4 directii corecte de evolutie pentru un startup de succes
3/39177
calendar_month 09 Iun 2023, 00:00
Cand ne gandim care sunt cele mai intalnite practici pe piata lansarii de afaceri, cele mai dese asocieri se fac intre etapa studentiei si cea a lansarii propriului startup. Ambele sunt caracterizate de entuziasm, energie, idei multe de implementat si vointa de fier.

In prezent, lansarea propriei afaceri este doar primul pas spre munca de consolidare reprezentata de mentinerea acesteia si cresterea sanatoasa a business-ului.

Indiferent de domeniul de activitate, exista cateva principii ce trebuie respectate pentru succesul afacerii si multe alte modalitati de a preveni eventualele situatii neasteptate. Iata doar cateva aspecte la care sa fii atent, pentru o evolutie sanatoasa a afacerii tale.

Evolutie financiara

Fara indoiala, un bun management financiar aduce cu siguranta succes in afacerea ta. De la a-ti cunoaste exact fluxul banilor, pana la a scala poate fi un drum lung, dar niciodata imposibil.

Fiecare business are propriile sale caracteristici. Este de la sine inteles caorice manager isi doreste sa creasca profitul si, pe cat posibil, sa scada costurile, cat de mult se poate. Despre asta este si scalarea si aceasta este directia principala pe care managerii vor sa o urmeze.

Atat timp cat vei avea grija ca reducerea costurilor sa nu reduca si din performanta, vei vedea ca usor-usor evolutia va fi vizibila si pe balanta contabila, fara sa fie nevoie sa faci investitii majore (sau chiar fara nicio investitie materiala).

Dezvoltarea pachetului de servicii

Atunci cand stii sa faci foarte bine un lucru, te transformi intr-un profesionist a carui expertiza este de interes si pentru alti colegi din aceeasi bransa. Odata cu studiile suplimentare pe care la faci, cursurile de pregatire si evenimentele la care participi, vei reusi sa identifici o serie de nevoi ale pietei din domeniul tau de activitate sau din domenii conexe.

Tocmai de aceea este important sa analizezi daca nu ai putea deveni chiar tu furnizor de servicii. Daca vorbim de servicii apropiate de cele pe care le prestezi, cel mai probabil ai si angajati care stiu deja sau se familiarizeaza cu respectivele activitati.

Analizeaza realist daca ai posibilitatea sa iti extinzi pachetul de servicii, daca este oportun si relevant si pentru afacerea ta, nu doar pentru clientii care oricum au aceste nevoi.

Evolutie a vizibilitatii

La capitolul vizibilitate, principiul de baza este destul de simplu: este foarte important sa ai vizibilitate si aceasta sa fie realizata intr-un mod atractiv. De fiecare data cand avem ceva de comunicat, este bine sa facem acest lucru in cel mai original mod posibil, pentru un grad cat mai mare de autenticitate.

Categoriile de public cu care un business trebuie sa comunice sunt diverse: clienti, viitori clienti, parteneri, actionari. Pentru toti exista categorii de informatii diferite, ce trebuie impartasite in mod transparent.

Pentru publicul larg, cele mai bune instrumente sunt aduse de retelele de socializare si de activitatile de PR bine structurate. Nu ezita sa folosesti aceste instrumente in avantajul tau, sa stabilesti obiective clare si la acest capitol, sa stabilesti un anumit buget de marketing si, evident, sa colaborezi cu un specialist in comunicare.

Consolidarea culturii organizationale

Principiile pe care le-am invatat deja in scoala sau atunci cand faceam voluntariat se pot aplica fara probleme si in ce priveste managemenul oamenilor din firma.



Care este viziunea noastra? Care este misiunea si cum o realizam? Ce principii etice ne definesc? Ce ne face diferiti de ceilalti, ce elemente de cultura interna avem? Toate acestea (dar si altele) sunt intrebari ale caror raspunsuri consolideaza si motivatia angajatului, si relatiile dintre angajati.

Atunci cand aceste lucruri sunt clare, mediul de lucru are un grad mult mai mare de coeziune. Iar un mediu de lucru sanatos, cu oameni care rezoneaza in aceeasi directie si se regasesc in ceea ce fac, este productiv si cu o mai mare deschidere la noi oportunitati. Investitia in oameni este de departe motorul unei culturi organizationale sanatoase.

Luand in considerare ideile mentionate si avand in vedere si particularitatile propriei afaceri, managerii gasesc de cele mai multe ori cea mai buna cale pentru ei in a evolua. Un business de succes insumeaza foarte multe lucruri, despre care publicul (intern si extern) este bine sa stie. Intr-o piata de servicii tot mai aglomerata, vor castiga teren afacerile care stiu sa se puna in valoare si care ofera calitate si respect. Asigura-te ca faci parte din aceasta categorie si vei vedea ca afacerea ta va evolua, dupa un timp, de la sine.

Sursa foto: Shutterstock