4 semne ca ti-ai ales gresit facultatea!
3/35373
calendar_month 24 Nov 2014, 00:00
Au trecut cativa ani de cand ai intrat la liceu si ai inceput sa te gandesti serios la ce vei studia in viitor cand vei deveni student. Pe atunci erai suficient de naiv incat sa apleci urechea si sa iei in serios ceea ce iti recomandau prietenii, familia si profesorii in materie de studii superioare.

In ciuda faptului ca tu nu simteai la fel, este posibil ca in final, alegerea ta sa fi depins mai mult de ceea ce ti-au recomandat cei din jur decat de propriile tale pasiuni si interese. Iata mai jos cateva semne ca ai ales ce au vrut altii si nu ce ti-ai dorit tu si ce ai putea face acum in aceasta privinta:

1. Te descurci destul de greu la facultate

Atunci cand excelezi la materiile umane in liceu si decizi in cele din urma sa urmezi studii superioare in domeniul informatic de exemplu, pentru ca asa te-au sfatuit cei din jur, in facultate te vei confrunta nu numai cu probleme ce tin de dificultatea propriu zisa a materiei de studiu cat si cu dificultati ce tin de gasirea motivatiei necesare pentru a studia un domeniu care te atrage prea putin. Daca constati ca nu mai vrei sa continui studiile superioare la profilul la care ai fost admis, o buna solutie ar fi sa te transferi la un alt profil, care nu poate varia foarte tare de cel actual, dar care poate fi mai pe “gustul” tau. Informeaza-te la secretariatul facultatii la care studiezi de regulamentul de transfer.
2. Nu-ti mai place sa mergi la cursuri
Din moment ce toate par a fi predate intr-o limba total straina tie, e si normal sa simti ca nu mai vrei sa ajungi niciodata in sala de curs. In aceste conditii viitorul tau academic poate fi pus serios sub semnul intrebarii. Daca simtik ca actualul domeniu de studiu nu ti se potriveste catusi de putin, incerca sa participi ca student vizitator la cursurile unei facultati care te intereseaza. Daca mergand la acele cursuri vei simti ca dorinta de a invata s-a reaprins in tine e clar ca trebuie sa iti schimbi specializarea, ori prin transfer, ori daca acesta nu este posibil, inscriindu-te anul viitor din nou la admitere. Ai putea sa urmezi doua facultati in paralel sau daca nu, vei renunta la prima specializare.
3. Esti mai interesat de activitatile tale extracuriculare decat de cursuri
Daca in loc sa mergi la cursuri esti mai tentat sa faci blogging, sa mergi la cursuri de desen sau sa faci voluntariat, s-ar putea ca viitorul tau academic sa trebuiasca a fi dictat de acestea. Chiar daca ceea ce facem in timpul nostru liber se considera a fi hobby si ca facem aceste lucruri doar pentru a ne distra, poate fi la fel de adevarat faptul ca in unul din hobby-uri sa se ascunda viitoarea cariera. Multi oameni si-au inceput afaceri de success pornind de la niste simple hobby-uri. Asadar, daca simti ca ai putea practica un actual hobby ca pe o viitoare profesie, incearca sa te inscrii la studii care te vor ajuta sa evoluezi in acest sens. Nu te gandi la anii pierduti studiind un domeniu cu care nu ai nimic in comun, gandeste-te la cat de mult vei castiga specializandu-te in domeniul care te intereseaza cu adevarat.
4. Ti-ai ales specializarea in functie de ce si-au dorit parintii tai
Multi dintre actualii studenti au facut la fel ca tine, doar ca, poate in cazul lor recomandarea facuta de parinti in privinta studiilor academice s-a potrivit mai mult cu interesele si aptitudinile lor. Asadar, nu te gandi ca ai facut rau ascultandu-ti parintii, pentru ca, in viata, de multe ori avem tendinta sa ne dorim mai mult sa ii multumim pe cei din jurul nostru decat pe noi insine. In acelasi timp, nu trebuie sa uiti faptul ca in unele chestiuni trebuie sa fim absolut egoisti pentru a reusi in viata. Asadar, dupa ce le-ai demonstrat parintilor ca le respecti opiniile, facand ceea ce si-au dorit ei, e momenul sa le demonstrezi ca in acelasi timp stii foarte bine ce vrei si ce iti doresti de la viata si ca a venit timpul ca ei sa accepte alegerile tale si nu tu pe ale lor…



Foto: pixgood.com