5 competente pe care doar cei mai buni studenti le au in comun
3/37045
calendar_month 19 Aug 2015, 00:00
Fiecare dintre noi a avut cel putin un profesor preferat, la care a invatat din placere, asa cum fiecare profesor isi aduce aminte cu drag de ce mai buni studenti ai sai.

Iata, asadar, care sunt cele mai comune competente pe care le au cei mai buni studenti, potrivit portalului BusinessInsider.com, asa cum sunt prezentate de autorul, speaker-ul si consilierul in educatie, Ken Robinson:

Curiozitatea

Curiozitatea este definita de Robinson ca abilitatea de a pune intrebari si a explora lumea. Fiecare persoana se naste cu o doza de curiozitate, insa este foarte important ca aceasta sa fie dezvoltata. Profesorii joaca un rol decisiv in dezvoltarea acestei competente prin incurajarea studentilor de a investiga, de a intrebari mai degraba decat de a raspunde, de a-i provoca sa gandeasca in profunzime.

Creativitatea

Acea abilitatea de a genera idei noi si a le pune in practica. Gandirea originala este critica nu doar pentru implinirea persoanala, ci si pentru progresul cultural, subliniaza autorul. De asemenea, este foarte important ca profesorul sa-si ajute studentii sa-si dezvolte capacitatile pentru o gandire si actiune creative.

Critica

Acea capacitate de a analiza informatiile si ideile pentru a stabili argumente si judecate motivate. Este mai mult decat o nevoie ca tinerii din ziua de azi sa fie sceptici - acest lucru ii ajuta sa faca diferenta dintre sens si nonsens, dintre fapte si opinii, sa invete ca nu tot ce li se spune este adevarat.

Comunicarea

Abilitatea de a-ti exprima gandurile si sentimentele in mod clar si increzator. Traim in epoca moderna si asta ne face sa fim mereu conectati la informatii. Sunetele, imaginile, miscarile si gesturile ne contureaza pasiunile pentru muzica, arta vizuala, dans si asa mai departe, este de parere Robinson. Impreuna, aceste instrumente ne ajuta sa ne dezvoltam pentru a ne atinge potentialul maxim.

Colaborarea

Acea abilitate de a lucra constructiv in echipa. Discutiile si munca in echipa genereaza idei noi. Tot mai multi profesrori cer studentilor sa lucreze impreuna pentru un proiect, tocmai pentru a fi mai sociabil si a putea duce sarcina pana la capat in ciuda intampinarii unor pareri contradictorii. Invata sa negocieze, sa rezolve conflicte, sa-si dezvolte anumite competente.

Tu ce competente ai dobandit pana acum ca student?

Andreea Catan
Foto: seniorcarepalmbeach.com