5 intrebari dificile care ti se pun la un interviu si cum sa raspunzi ca un profesionist
calendar_month 08 Mai 2023, 00:00
Ai aplicat la mai multe joburi şi, în sfârşit, ai ajuns la interviu? Felicitări! Probabil că ai multe emoţii şi vrei să fii sigur că te pregăteşti bine pentru acesta. Mai ales că interviul de angajare este o ocazie excelentă ca angajatorul să te cunoască mai bine, să îţi afle preocupările, experienţa anterioară, precum şi planurile profesionale de viitor.
Probabil că te gândeşti la ce fel de întrebări vei primi şi vrei să te pregăteşti bine dinainte. Printre cele mai importante întrebări pot fi cele dificile, aşa că este important să cunoşti care pot fi acestea, dar şi cum să le răspunzi ca un adevărat profesionist. Descoperă câteva dintre ele în articolul de mai jos, dar şi ce fel de răspunsuri poţi să dai.
Ce aşteptări salariale ai?
De obicei, te poţi aştepta să primeşti această întrebare spre finalul interviului. O poţi primi de multe ori chiar de la primul interviu. De obicei, intervievatorul vrea să ştie că îţi înţelegi valoarea, vrea să îţi evalueze experienţa, să vadă la ce nivel te autoevaluezi, dar vrea şi să înţeleagă dacă îşi poate permite să te angajeze.
Cum să răspunzi ca un profesionist:
Există mai multe strategii prin care poţi să răspunzi. Una dintre ele ar fi să eviţi să dai un număr încă de la primul interviu, ci mai degrabă să întrebi care ar fi bugetul şi, eventual, dacă este loc de negociere. O altă strategie bună, mai ales dacă angajatorul te presează, este să te informezi dinainte cu privire la salariul mediu pentru postul şi oraşul respectiv. Apoi menţionează un interval salarial cu care eşti confortabil, însă arată flexibilitate, mai ales dacă discuţi şi despre beneficii extrasalariale. Descoperă cum să gestionezi discuţia cu bine.
De ce ai ales compania noastră?
Cu această întrebare, angajatorul vrea să ştie cât de mare este motivaţia ta de a lucra la compania respectivă, dar vrea să vadă şi că ţi-ai făcut temele şi ai aflat mai multe despre companie, de la valori şi industrie la organizarea acesteia şi modul de lucru, dar şi despre rolul respectiv. Mai ales că studiile spun că un nivel ridicat de satisfacţie la job este direct legat de comportamentul pozitiv la muncă, mai ales de performanţă bună, rate mici de absenteism sau de plecare din companie.
Cum să răspunzi ca un profesionist:
În primul rând, este important să te pregăteşti bine dinainte. Citeşte mai multe despre companie şi rolul respectiv, documentează-te bine despre care sunt cerinţele pentru post şi află, de asemenea, valorile companiei şi dacă te regăseşti în ele. Evită să răspunzi cu lucruri despre salariu şi beneficii, ci mai degrabă răspunde cu sunteţi o companie de renume, recunoscută pentru profesionalism / excelenţă / posibilitatea de creştere pe termen lung. Sau: sunteţi o companie mică, antreprenorială, cu un model de afacere unic şi o echipă mică şi unită.
De ce eşti candidatul perfect pentru acest post?
Această întrebare, deşi te poate intimida, vine ca un semn bun, pentru că angajatorul nu ţi-ar adresa această întrebare dacă nu te-ar considera persoana potrivită pentru acel rol. Ea arată că angajatorul este interesat de tine şi vrea să ştie de ce consideri şi tu cu adevărat că eşti persoana potrivită pentru rolul respectiv.
Cum să răspunzi ca un profesionist:
Evidenţiază-ţi abilităţile şi competenţele care te remarcă pentru acel rol, de la cele profesionale la cele sociale şi cum vor aduce acestea un plus de valoare companiei. Ţine cont de specificul postului respectiv şi de cerinţele angajatorului. Poţi răspunde referindu-te la experienţele anterioare şi, de exemplu, poţi spune că nu te vei limita la a duce taskurile la bun sfârşit, ci că vei face performanţă la locul de muncă. De asemenea, poţi răspunde cu faptul că politica firmei este una corectă şi că te regăseşti în valorile acesteia, deci te vei adapta cu uşurinţă echipei şi organizaţiei.
Unde te vezi peste 5 ani?
Deşi această întrebare poate părea frustrantă, recrutorul îşi doreşte să ştie dacă ai aşteptări realiste în ce priveşte cariera ta, dacă ai ambiţie şi dacă poziţia pentru care ai aplicat din companie va contribui la atingerea ţelurilor tale. De asemenea, recrutorul va identifica prin această întrebare dacă te vezi în rolul respectiv şi în companie pe termen lung.
Cum să răspunzi ca un profesionist:
Cu siguranţă, sinceritatea este cheia. Dacă poziţia respectivă contribuie la creşterea carierei pe care ţi-o doreşti, poţi spune că acest post reprezintă exact pasul pe care ţi-l doreşti în carieră şi că te va ajuta să te dezvolţi şi să îţi pui în practică ideile şi planurile, acestea contribuind la rândul lor la atingerea obiectivelor companiei. Dacă jobul respectiv nu este neapărat biletul tău către cariera visată, spune că nu ştii sigur ce îţi va aduce viitorul, dar că din punct de vedere profesional, această poziţie este o oportunitate valoroasă de a te dezvolta şi de a contribui pozitiv la evoluţia ta şi a companiei.
La ce alte companii ai mai aplicat?
Prin această întrebare, recrutorul vrea să vadă care este seriozitatea ta în ce priveşte domeniul ales, dar şi competiţia. Vrea să fie totuşi sigur că angajează pe cineva pe care se poate baza pe termen lung.
Cum să răspunzi ca un profesionist:
Deşi nu eşti obligat să răspunzi la această întrebare cu nişte nume concrete, dacă alegi să spui că ai mai aplicat, ai grijă să fie companii din acelaşi domeniu sau domenii conexe. Nu da impresia că alegerea ta privind acel job nu este una serioasă şi bazată pe pasiuni şi competenţe câştigate în timp.
Dacă te întâlneşti cu întrebările de mai sus la un interviu de angajare, ţine cont de sfaturile noastre, fii şi original şi autentic şi adaptează-le la propriile tale experienţe profesionale şi competenţe şi cu siguranţă vei reuşi să răspunzi ca un profesionist bine pregătit. Îţi dorim mult succes!
Foto: Tim Gouw / Unsplash