7 lucruri pe care ai putea sa le regreti dupa absolvire!
3/35347
calendar_month 20 Nov 2014, 00:00
Dupa ultimii ani de liceu, aglomerati cu meditatii, invatat pentru bacalaureat si invatat pentru admiterea la facultate, in care simti ca nu mai ai timp de nimic altceva, libertatea de care te bucuri in studentie te-ar putea coplesi. Chiar daca in unele zile, cursurile si seminariile iti ocupa toata ziua, tot iti mai ramane mult timp in care poti sa faci tot ce vrei tu.

De modul in care alegi sa iti petreci acest timp poate depinde insa viitorul tau din viata de adult. Iata mai jos doar cateva dintre lucrurile pe care ai putea sa le regreti dupa absolvire daca nu iti folosesti acest timp liber in favoarea ta:

1. Timpul irosit

In studentie, ai zile in care trebuie sa mergi doar la un curs, doua, dupa care ai toata ziua la dispozitie numai pentru tine. Desigur ca statul pe internet, intalnirile cu prietenii si plimbarile prin oras sunt mai tentante decat niste activitati care ti-ar putea fi de folos in viitor, insa incearca sa iti propui ca in fiecare dintre zilele mai libere sa faci si ceva care contribuie la formarea ta pentru viata. Anii studentiei sunt facuti pentru a te distra si a te bucura din plin de anii tineretii dar, ei trebuie sa fie in primul rand anii care iti pregatesc succesul in cariera.
2. Sa nu citesti
Dupa ce vei termina facultatea si vei obtine un job, acesta iti va ocupa cea mai mare parte a zilei, iar in putinele ore ramase dupa serviciu, ultimul lucru la care te vei gandi va fi sa citesti o carte. Acum poti sa profiti de timpul liber pentru a-ti crea o cultura generala solida, pentru a-ti crea opinii si perspective proprii asupra unor chestiuni, lucru care te va ajuta in viitor sa poti purta conversatii interesante cu oricine si in orice medii. Imaginea ta va avea numai de castigat atunci cand oamenii vor constata ca au de-a face cu o persoana cu opinii si convingeri solide.
3. Sa nu iti iei carnetul de conducere
Pentru ca tot ai timp suficient intre cursuri, nu ar fi rau sa te inscrii la scoala de soferi. Mai tarziu, cand vei avea un job, va trebui sa te invoiesti si sa te deplasezi dintr-o parte a orasului in cealalta contra cronometru pentru a face orele de conducere si nu va fi deloc usor. In plus, carnetul de conducere este un avantaj (daca nu o conditie obligatorie) pentru multe dintre joburile disponibile pe piata muncii.
4. Sa nu obtii un certificat lingvistic international
Si pentru ca vorbeam de timpul liber din studentie valorificat intr-un mod productiv, ar trebui sa te gandesti in acesti ani sa iti obtii un certificat lingvistic international. Cambridge, Toefl, DaF sau DELE sunt printre cele mai cunoscute. Unii elevi isi obtin aceste certificate inca din liceu din dorinta de a fi acceptati la universitati si colegii din afara, insa aceste certificate pot fi o conditie obligatorie si pentru a fi acceptat intr-o companie multinationala de la noi.
5. Sa nu faci stagii de practica, internshipuri
Exista facultati prin care te poti strecura si fara sa urmezi un stagiu de practica, iar internshipurile nu sunt obligatorii, insa acestea te pot ajuta foarte mult sa obtii un job in viitor, mai ales daca sunt efectuate “pe bune”. Unele companii accepta studenti in practica fara a se ocupa insa propriu zis de ei, asta inseamna ca pleci de acolo asa cum ai ajuns, fara sa fi invatat nimic. Intereseaza-te unde poti face practica astfel incat sa inveti ceva si unde ai sanse sa fii indrumat si ajutat sa intelegi mai bine domeniul pe care il studiezi. Profesorii de la facultate ar trebui sa fie primii pe care sa ii intrebi in legatura cu astfel de lucruri.
6. Sa nu incerci sa iti dezvolti si alte abilitati in afara de cele deprinse la facultate
Daca studiezi Dreptul sau Medicina, e posibil sa nu mai ai timp de altceva decat sa inveti pentru domeniul pe care ti l-ai ales, pentru ca aceste facultati necesita intr-adevar multe ore de studiu pentru a le duce cu bine la capat. Exista insa facultati la care programul este foarte lejer. Studentii de la aceste facultati ar trebui sa ia in considerare faptul ca e posibil ca la sfarsitul studiilor sa nu gaseasca un job in domeniul pentru care s-au pregatit. De aceea e bine sa ai si un plan B. Daca timpul iti permite incearca sa urmezi cursuri care iti ofera atestate profesionale in alte domenii. Mai mult, s-ar putea sa descoperi ca exista lucruri care iti plac mai mult decat ceea ce ai ales sa studiezi.
7. Sa nu te folosesti de profesorii pe care ii ai
In anii facultatii,gandeste-te ca profesorii sunt niste instrumente puse la dispozitia ta ca sa inveti. Nu ii trata ca pe persoanele care de-abia astepti sa paraseasca sala de curs dupa ce au dictat doua ore neintrerupt. Pune intrebari, abordeaza-i si in afara orelor de curs sau de seminarii pentru a-ti lamuri nedumeririle pe care le ai. Vor fi bucurosi sa discute cu tine sip e langa mai multa informatie, te vei alege si cu o imagine mai buna in fata lor.



Foto: hercampus.com