7 sfaturi simple pentru a-ti antrena memoria
3/39121
calendar_month 12 Ian 2023, 00:00
Nu mai stii unde ai pus cheile de la masina, orbecai dupa cheile de la casa, uiti lista de cumparaturi in hol, langa cuier? Toata lumea se grabeste si se poate zapaci. Ai frecvent lapsusuri, uiti numele antrenorului de la sala? Toata lumea mai uita, din cand in cand, dar e bine sa iei in serios aceste situatii si sa iti antrenezi memoria pentru a evita agravarea situatiei.

1. Ia un supliment natural pentru memorie

Pentru o buna functionare a organismului, un aport echilibrat de nutrienti este indispensabil. Dar stilul de viata modern, haotic, mereu pe fuga, poate pune la grea incercare atat planurile pentru o dieta sanatoasa, cat si abilitatea organismului de a asimila toate vitaminele și mineralele de care are nevoie.

Discuta cu medicul despre cat de oportun este să faci, periodic, cure cu suplimente alimentare menite sa sustina functia cerebrala; Neuro Optimizer este un exemplu de pe lista celor mai apreciate produse din aceasta categorie.

2. Tine-ti mintea ocupata

Asa cum activitatea fizica iti mentine corpul in forma, activitatile care iti pun mintea la contributie au darul de a antrena memoria. Rezolva cuvinte incrucisate, completeaza reviste cu integrame, citeste, invata sa canti la un instrument, invata o limba straina, scrie povesti pentru copii, descopera-ti un nou hobby.

3. Petrece timp in compania altor oameni

Interactiunile sociale tin stresul si depresia la distanta. Din nefericire, ambele sunt legate de pierderi semnificative de memorie, prin urmare este important sa le combati.

Cauta cat mai multe ocazii de a petrece timp impreuna cu cei dragi, cu prieteni sau chiar cu necunoscuti manati de interese comune. Programele de voluntariat si cursurile pentru amatori sunt excelente puncte de plecare pentru a-ti largi cercul social.

4. Fii organizat

Exista sanse mai mari sa devii uituc atunci cand camera sau locuinta iti sunt pline de tot felul de accesorii inutile, care contribuie la o stare de dezordine permanenta. Foloseste un calendar sau o agenda (reale sau virtuale) pentru a nota sarcinile, intalnirile si orice alte evenimente importante. Fa liste de activitati si bifeaza-le pe cele duse la bun sfarsit. Gaseste un loc pentru lucrurile de care ai nevoie zilnic (chei, portofel, ochelari de soare) si pune-le mereu acolo.

Limiteaza elementele care iti pot distrage atentia. Nu face mai multe lucruri deodata. Cu cat reusesti sa te concentrezi mai bine pe informatia pe care vrei sa o retii, cu atat sunt sanse mai mari sa ti-o amintesti mai tarziu.

5. Ai grija de odihna zilnica

Oboseala si pierderea memoriei sunt strans legate intre ele. Chiar daca dormi un numar suficient de ore in fiecare zi, un somn agitat se poate asocia unei stari de oboseala cronica. Ai grija ca, intotdeauna, calitatea somnului sa fie o prioritate si fa schimbarile necesare pentru o buna odihna.

Una dintre cele mai frecvente probleme este legata de sforait, care poate indica apneea de somn. Daca tu sau partenerul sforaiti, fa o programare la un specialist pentru a evalua situatia.

6. Antreneaza-te cu abrevieri si acronime

Mnemonica include acronime, abrevieri, cantece si versuri. Ea a fost testata si evaluata ca foarte eficienta inca din anii 1960 si a inveselit copilaria si anii de scoala pentru multi dintre noi. Vestea buna este ca, dincolo de celebrul ROGVAIV de pilda, esti liber sa o folosesti in interesul propriu si sa inventezi orice prescurtari te-ar ajuta sa tii minte lucrurile importante.



7. Renunta la GPS

Ca si Google, GPS-ul ne-a invatat mintea sa leneveasca. Un studiu efectuat in 2013 a demonstrat ca de fiecare data cand optam pentru astfel de solutii usoare, hipocampul are de suferit. Din pacate, hipocampul este zona din creier responsabila pentru memoria spatiala si pentru transformarea memoriei de scurta durata in memorie de lunga durata, iar declinul acestuia se asociaza cu dementa.

In afara cazului in care te-ai ratacit complet, incearca sa limitezi utilizarea GPS-ului si sa apelezi la logica, observatie si…clasica harta.

Un stil de viata activ, limitarea accesului la ecrane, o dieta echilibrata, activitatea fizica, socializarea, meditatia, yoga, timpul petrecut in natura sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le mai poti face pentru o minte - si o memorie - sanatoasa, intr-un corp sanatos.

Susa foto: Shutterstock