975 de elevi vor beneficia de formare antreprenoriala si sprijin pentru infiintare 195 de firme de exercitiu

calendar_month 01 Apr 2015, 00:00
Proiectul se adreseaza liceenilor din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia si are ca obiectiv principal facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa si colaborarea cu mediul economic real astfel incat sa fie diminuate discordantele dintre sistemul educational national si piata muncii din Romania si Uniunea Europeana.
Pe parcursul a 10 luni, 975 de elevi vor fi inclusi intr-un program de consiliere si orientare in cariera, in cadrul carora li se vor pune la dispozitie o varietate de instrumente care sa ii ajute sa identifice in mod corect optiunile scolare si profesionale potrivite aspiratiilor si profilelor psihologice. Ulterior, vor fi infiintate 4 centre pilot care sa ofere mentorat tinerilor astfel incat, in echipe de cate 5 sa infiinteze 195 de firme de exercitiu. Acestea vor fi inscrise sub indrumarea echipei Asociatiei Excelsior in Centrala ROCT astfel incat sa activeze legal si sa poata colabora cu firme similare. in acest mod se incurajeaza schimbul de experienta si bune practici privind activitatile desfasurate in aceste medii virtuale.
„Ne dorim ca prin intermediul unor sesiuni de educatie non-formala pentru tineri antreprenori sa cream un spatiu creativ in care acestia sa dezvolte noi idei de afaceri bazate pe transfer tehnologic si inovare. Astfel, elevii vor avea acces permanent la o platform colaborativa inter-regionala in care vor gasi exemple de bune practice si experienta, chestionare de consiliere in cariera, articole de specialitate si acces direct in cadrul unui targ virtual al firmelor de exercitiu”, a declarat Iulian Popescu, presedintele Asociatiei Excelsior.
Cu ajutorul cadrelor didactice din cele patru licee partenere si a unor antreprenori romani, liceenii vor realiza o serie de activitati aplicative in firmele de exercitiu, dezvoltandu-si spiritul antreprenorial, precum si competentele personale si profesionale necesare insertiei pe piata muncii sau dezvoltarii unui plan de afaceri. In timpul proiectului beneficiarii vor participa si la targul inter-regional “Firme de exercitiu ale tinerilor antreprenori din regiunile Bucuresti Ilfov si Sud-Vest Oltenia” la care vor avea ocazia de a desfasura activitati economice intre firmele virtuale care urmeaza a fi lansate: incheiere de contracte de furnizare si prestari servicii si tranzactii intre firmele de exercitiu si schitare de planuri de dezvoltare.
Printre beneficiile activarii in cadrul unor firme de exercitiu pot fi mentionate: gradul ridicat de interactivitate al procesului de predare-invatare pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale, aplicarea interdisciplinara directa a cunostintelor aprofundate de elevi in timpul workshopurilor, dialogul direct cu antreprenori romani, insertia socio-profesionala a viitorilor absolventi in toate domeniile de pregatire ale acestora, precum si cresterea spiritului competitiv dintre beneficiari.
Noutati




