Ai vrea sa studiezi un semestru la alta universitate din tara? Iata cum poti face asta!

calendar_month 04 Mai 2015, 00:00
Pe de alta parte, daca iti doresti sa vezi cum este viata studenteasca si academica intr-un alt centru universitar decat cel in care inveti deja, acest lucru este posibil prin cadrul programului de mobilitati studentesti din cadrul Consortiului Universitaria.
Ce universitati participa la acest program?
In anul 2010, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti au aprobat un program de mobilitati studentesti pentru toate ciclurile de studii universitare. Asta inseamna ca, studentii din cadrul acestor 5 institutii academice din tara, pot urma un semestru de studii la oricare dintre acestea, beneficiind de cazare asigurata la universitatea gazda si echivalarea studiilor si examenelor sustinute „in deplasare” la intoarcerea in universitatea de origine. Asadar, daca esti student la Universitatea din Bucuresti, poti studia pentru un semestru la universitatile partenere din Iasi, Timisoara sau Cluj-Napoca.
De ce as studia la alta universitate din tara?
- Largirea competentelor. Metodele si stilul de predare si invatare difera de la o universitate la alta. Astfel, contactul cu un mediu universitar nou va contribui la largirea competentelor si poate, la schimbarea perceptiei asupra materiei pe care o studiezi si a modului in care te apleci asupra cesteia.
- Noi prieteni. Un mediu universitar nou si viata in caminele institutiei in care vei studia, te vor ajuta sa iti imbogatesti sfera relatiilor, castigand noi prieteni.
- Schimb de experienta. Vei cunoaste modul de a studia, de a se distra si de a interactiona al studentilor dintr-o alta zona a tarii si te vei intoarce in mediul universitar de origine cu idei noi in privinta modului in care ai putea trai o experienta completa de student.
- Un mediu cultural diferit. Fie ca dai Timisoara pe Bucuresti, sau Iasiul pe Cluj Napoca, in noul oras in care vei merge vei descoperi o cultura noua, mentalitati si oportunitati de viitor diferite fata de mediul universitar in care studiezi deja. Cine stie, poate orasul in care vei alege sa studiezi intial pentru un semestru te va cuceri atat de mult incat, vei decide sa ti-l alegi ulterior ca resedinta pe viata...
Ce trebuie sa stiu inainte de a ma inscrie in program?
- Poti beneficia o singura data de-a lungul anilor de studii de acest program
- Vei continua sa fii inscris la universitatea de origine in timpul mobilitatii si iti vei pastra toate drepturile pe care le ai aici
- Cazarea iti este asigurata de universitatea gazda
- In cadrul programului poti studia la corespondentul facultatii tale din orasul gazda (ex: un student la Istorie va studia la Facultatea de Istorie din orasul gazda, sau poate urma un program de studii cu profil inrudit, cu acordul celor doua universitati si conform protocolului de mobilitate)
- Programul de studii ales la universitatea gazda va fi aprobat de decanii facultatilor implicate
- La sfarsitul semestrului urmat la universitatea gazda, aceasta iti va elibera un atestat, insotit de o situatie scolara, in care se vor preciza: cursurile, seminariile, laboratoarele, stagiile de practica frecventate, creditele si notele obtinute
- Creditele si notele obtinute la universitatea gazda se recunosc in catalog si in suplimentul la diploma de la universitatea unde esti inmatriculat
Pasii inscrierii la program:
1. Verifici planul de invatamant al facultatii si specializării din cadrul universitatii la care vrei sa studiezi si esti atent ca acesta sa prezinte similaritati in ceea ce priveste disciplinele pe care le studiezi la universitatea de origine. De asemenea e necesar ca numarul de credite pe semestru sa fie aproape echivalent cu cu cel din cadrul facultatii la care esti inmatriculat.
2. Depui cerere la decanul facultatii de origine in care soliciti participarea la programul de mobilitati studentesti din cadrul Consortiului Universitaria, specificand:
- Universitatea, facultatea si specializarea la care doresti sa studiezi timp de un semestru
- Perioada de mobilitate (care trebuie sa corespunda urmatorului semestru, nu semestrului in curs)
3. Astepti avizul decanului facultatii de origine si a Rectorului Universitatii din Bucuresti
Foto: isvmag.com
Noutati




