Anul sabatic: Ce este si cum functioneaza?
3/38973
calendar_month 01 Apr 2022, 00:00
Organizațiile oferă angajaților diverse tipuri de concediu, cum ar fi concediu medical, concediu de odihnă sau concediu pentru creșterea copilului. Unul dintre tipurile mai puțin frecvente de concediu este anul sabatic.

Anul sabatic reprezintă „o pauză de la muncă” în timpul căreia angajații își pot urmări interesele, cum ar fi călătoriile, scrisul, cercetarea, voluntariatul sau alte activități (chiar odihnă). În acest timp, angajatul este încă angajat la organizația lor, dar nu trebuie să își îndeplinească sarcinile normale de serviciu sau să se prezinte la serviciu.

Un an sabatic este o oportunitate de dezvoltare profesională. O șansă de a vă aduna gândurile și de a privi mai îndeaproape aspectele vieții și muncii tale.

Această practică este comună în instituțiile de învățământ: de exemplu, un profesor poate lua un concediu sabatic pentru un semestru sau două pentru a preda la o universitate străină sau pentru a face cercetări în domeniul lor.

Unele corporații oferă și un concediu sabatic profesional ca beneficiu – în 2018, 15% dintre angajatori ofereau perioade sabatice (deși doar 5% ofereau concediu sabatic plătit). Acest concediu se acordă angajaților după ce împlinesc un anumit număr de ani în serviciu, de obicei mai mult de cinci.

Concediul sabatic este plătit sau neplătit?

Adesea, concediul sabatic este plătit, fie cu salariul integral, fie cu un procent din acel salariu – deși unele organizații pot oferi concediu sabatic fără plată.

Citește mai mult despre cum funcționează anul sabatic pe RisCo.ro