ATV- URILE LUATE LA SUPRAPRET MERG DOAR SPRE TIBUNAL
6/6158
calendar_month 12 Dec 2007, 00:00
Ministrul Agriculturii nu mai vrea ATV-urile de zeci de mii de euro similare cu cele folosite de armata americana. Firma care a cistigat licitatia ameninta cu represalii.
Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) nu mai vrea ATV-urile dupa ce Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a ajuns la concluzia ca licitatia a fost organizata defectuos. "Specialistii mei au stabilit ca nu au fost respectate procedurile, ceea ce poate atrage anularea contractului", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
Principalele probleme sesizate de experti vizeaza neindeplinirea unor criterii obligatorii de calificare de catre firma concurenta.
"Nu aveau capacitatea financiara solicitata, cifra de afaceri pe ultimii trei ani fiind mult sub cerinte. In plus, pentru a justifica participarea trebuiau sa ne prezinte contracte similare, dar au venit cu un contract pentru Ford Fiesta si niste contracte mici de cite unu, doua ATV-uri", a spus Dan Gherghelas, directorul general APIA.
Pentru a reglementa situatia, ministrul Agriculturii a decis sa apeleze la institutia abilitata sa demareze procedurile. "Am solicitat Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sa sesizeze instanta de contencios pentru a constata nulitatea contractului. In plus, membrii comisiei de licitatie de la APIA care aveau responsabilitati in organizarea licitatiei si care au dovedit incompetenta sau superficialitate ori lipsa de atentie vor trebui sa raspunda si in acest sens vor trebui sa apara in fata comisiei de disciplina de la Agentie", a spus Ciolos. ANRMAP va face propria analiza si apoi va sesiza instanta pentru a obtine anularea contractului.
Ca urmare a acestui demers al autoritatilor, firma American ATV ameninta la rindul sau cu instanta, spunind ca ATV-urile au fost deja aduse in tara si ca pe 10 decembrie trebuiau livrate. "Orice intirziere in indepliniriea obligatiilor ce revin APIA este de natura sa ne creeze grave prejudicii morale si materiale in raport cu partenerii nostri.
Intentionam sa ne aparam interesele in conformitate cu prevederile legii pentru recuperarea oricaror eventuale prejudicii morale si materiale cauzate de actiuni nefondate si iresponsabile. Nu vom ezita sa aducem prezentul caz in atentia institutiilor superioare competente din Romania si la nivelul Uniunii Europene, daca va fi cazul", se arata intr-un comunicat al American ATV.
Sursa : Cotidianul.ro