Birdman si The Grand Budapest Hotel, marii castigatori la Oscar 2015!

calendar_month 23 Feb 2015, 00:00
Cele mai merituoase productii de anul acesta, s-au dovedit in final a fi Birdman si The Grand Budapest Hotel, ambele adjudecandu-si cate patru statuete aurii si ambele plecand la drum cu cate 9 nominalizari.
Birdman a fost desemnat cel mai bun film de anul trecut, productia adjudecandu-si si marile premii pentru cel mai bun regizor (Alejandro Gonzalez Inarritu), cinematografie si cel mai bun scenariu original. Concurentul sau direct, The Grand Budapest Hotel a castigat marle premii pentru: regie artistica, costume, coloana sonora, machiaj si coafura. Productia Boyhood, mare favorita la premiul de cel mai bun film al anului, a trebuit sa se multumeasca in cele din urma cu un singur premiu, pentru cea mai buna actrita in rol secundar, Patricia Arquette. Actrita a sustinut un discurs de acceptare a premiului in care a vorbit despre egalitatea dintre sexe, discurs aplaudat aproape convulsiv de Meryl Streep si Jennifer Lopez.
Cel mai bun actor al anului trecut a fost desemnat actorul de origine britanica Eddie Redmayne (The Theory of Everything) in defavoarea lui Michael Keaton (Birdman), care i-a dat viata astrofizicianului Stephen Hawking, un suferind de scleroza laterala amiotrofica. Eddie Redmayne a dedicat de altfel premiul sau tuturor persoanelor din lume care sufera de aceasta boala cumplita.
Si castigatoarea premiului pentru cea mai buna actrita, Julianne Moore a intruchipat in filmul care i-a adus pretioasa statueta (Still Alice) o suferinda. Julianne Moore intruchipeaza in filmul Still Alice o femeie suferind de maladia Alzheimer, discursul ei de multumire concentrandu-se in jurul acestei maladii si a persoanelor care sufera de ea.
Prestatia gazdei de anul acesta a ceremoniei, Neil Patrick Harris, a fost descrisa ca fiind mai degraba mediocra si lipsita de stralucire, momentele de umor palind evident in fata momentelor foarte grave. Unul dintre cele mai curajoase si pline de umor momente ale lui Neil Patrick Harris din cadrul galei a fost cel in care s-a dezbracat in chiloti pe scena (facand aluzie la filmul Birdman) si a declarat ca „actoria este o profesie nobila”. Insa si acest moment a fost indelung comentat pe Twitter, multa lume fiind de parere ca a fost introdus intr-un moment total inadecvat.
In ceea ce priveste momentele foarte sobre ale ceremoniei, dincolo de discursurile despre egalitatea dintre sexe, bolile grave precum scleroza laterala amiotrofica sau Alzheimer, nu au lipsit nici readucerea in actualitate a atacului terorist de la Charlie Hebdo si apelul la libertatea de exprmare sau a atacului informatic de la studiourile Sony pentru intarzierea lansarii filmului The Interview. Unul dintre momentele sensibile ale ceremoniei a fost si cel in care Graham Moore, scenaristul filmului The Imitation Game (castigator la categoria cel mai bun scenariu adapatat) a marturisit publicului ca a incercat sa se sinucida in adolescenta din cauza unei depresii si i-a incurajat pe adolescenti in efortul lor de a se adapta la societatea in care traim.
Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar i-a revenit lui J.K Simmons pentru rolul din "Whiplash", film care a mai castigat alte doua premii, pentru: cel mai bun mixaj de sunet si cel mai bun montaj.
Premiul pentru cel mai bun cantec a revenit lui Glory din Selma, acest premiu aducandu-i pe scena pe indragitul cantaret John Legend si grupul Common.
Productia HBO Citizenfour despre Edward Snowden si Agentia Americana de Securitate a primit premiul pentru cel mai bun documentar, Big Hero 6 a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animatie, iar cel mai bun film strain a fost desemnat „Ida", de Pawel Pawlikowski (Polonia). Productia "Interstellar" a castigat si ea un premiu pentru cele mai bune efecte vizuale.
Printre momentele live notabile de pe scena Galei Premiilor Oscar de anul acesta s-a numarat si cel in care Lady Gaga a interpretat mai multe melodii de pe coloana sonora a filmului Sunetul Muzicii, care a implinit anul acesta 50 de ani.
Foto: ibtimes.com
Noutati




