Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
3/38793
calendar_month 02 Dec 2020, 00:00
Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ neplacute, care pot fi usor evitate acordand mai multa atentie unor detalii importante. Iata care ar fi cateva dintre ele.

Contractul de inchiriere

Multi proprietari vor incerca sa iti propuna o intelegere verbala, in locul unui contract, pentru a fi scutiti de plata unor impozite suplimentare. Desi poate parea tentant sa accepti o astfel de intelegere, exista mai multe dezavantaje pentru chirias. In primul rand, nu este stabilit un cadru standard al relatiilor dintre proprietar si chirias, ceea ce il poate face pe cel dintai sa actioneze sau sa se comporte discretionar in anumite aspecte. In al doilea rand, fara un contract nu ai siguranta ca pretul chiriei nu va fi modificat la scurt timp dupa mutare sau ca nu vei fi obligat sa parasesti locuinta inchiriata fara un preaviz corespunzator. Nu in cele din urma, contractul poate stabili clar care sunt obligatiile proprietarului si ale chiriasului in diferite circumstante. De exemplu, cu siguranta nu vei vrea sa platesti din buzunarul tau personal anumite reparatii sau sa contribui la fondul de rulment al blocului.

Amplasarea

Cand inchiriezi un apartament intr-un oras necunoscut poate fi destul de greu sa iti dai seama daca el este amplasat avantajos pentru necesitatile tale, asadar trebuie sa te informezi temeinic asupra acestui aspect. De exemplu, daca ai de cautat chirie Bucuresti, trebuie sa iei in considerare mijloacele de transport pe care le ai la dispozitie pentru mersul la facultate si sa estimezi in cat timp vei ajunge acolo folosindu-le. Poate ca nu ti se pare un aspect foarte important, dar daca vei petrece 50 de minute sau o ora pe drumul spre scoala, asta va avea un impact semnificativ asupra stilului tau de viata in general.

Dotarile din apartament

Atunci cand alegi apartamentul pe care vrei sa il inchiriezi, verifica daca acesta are toate dotarile de care ai nevoie, altfel o sa ai cheltuieli suplimentare. Chiar daca la capitolul mobila nu esti foarte pretentios, asigura-te ca frigiderul, masina de spalat, aragazul si, eventual, aerul conditionat sunt in stare de functionare. Daca ai luat deja in primire apartamentul, fa o proba a electrocasnicelor impreuna cu proprietarul, ca sa fii sigur ca totul merge cum trebuie si nu vei fi invinovatit pe nedrept de eventuale probleme nesemnalate sau ascunse de proprietar. 

Cheltuielile cu intretinerea

Inainte de a semna contractul, asigura-te ca nu exista restante la intretinere pe care sa fii obligat sa le acoperi tu. De asemenea, aruncand o privire pe tabelul de intretinere vei putea sa estimezi care este suma lunara pe care va trebui sa o aloci acestor cheltuieli. Acesta este un detaliu semnificativ pentru ca te va ajuta sa iti organizezi mai bine bugetul lunar.

Colegul de apartament

Daca intentionezi sa inchiriezi un apartament impreuna cu un prieten sau un coleg, luati deciziile impreuna si discutati in ce masura situatia este avantajoasa pentru amandoi. Alege-ti cu grija colegul de apartament. Uneori, persoanele cu care te intelegi bine la cursuri  sau cu care te distrezi cand iesi in oras nu sunt si persoanele cu care poti avea o convietuire armonioasa. Persoana impreuna cu care te muti trebuie sa fie la fel de serioasa ca tine in privinta angajamentelor financiare (plata la timp a chiriei si a intretinerii, de exemplu). De asemenea, in acest caz, contractul de inchiriere ar trebui sa fie pe numele ambelor persoane.Inchirierea unui apartament si inceperea unei noi vieti pe cont propriu reprezinta un pas important pentru orice student, de aceea trebuie facut luand in considerare toate detaliile care iti vor face viata mai usoara si mai placuta pe termen lung.

Sursa foto: Unsplash.com