Ce este sensibilitatea dentara si cum poti avea grija de dantura ta, daca ai dinti sensibili
3/39105
calendar_month 28 Nov 2022, 00:00
Sensibilitatea dentară este o problemă care afectează multe persoane și poate fi foarte dureroasă. Dinții sensibili pot fi, de fapt, un simptom al unei probleme mai grave - gingivita sau inflamația gingiei. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care poți avea grijă de dantura ta și ameliora sensibilitatea dentară.

Ce este sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară este o problemă comună și se manifestă ca o durere ușoară sau intensă la nivelul dinților. Cauzele sensibilității dentare sunt diverse, dar cea mai frecventă cauză este expunerea la temperaturi extreme (de exemplu, consumul de băuturi reci sau fierbinți). Alte cauze posibile ale sensibilității dentare includ:

-  Apetitul pentru alimente acide;
-  Fumatul;
-  Afecțiunile gingivale;
-  Utilizarea unei periuțe de dinți prea aspre;
-  Expunerea dinților la substanțe chimice agresive;
-  Periajul excesiv al dinților.

În general, sensibilitatea dentară nu este un motiv major de îngrijorare, dar poate fi foarte inconfortabilă.

Cauzele sensibilității dentare

Cauzele sensibilității dentare sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt:

-  Cariile dentare;
-  Gingiile inflamate și/sau sângerânde;
-  Bruxismul;
-  Utilizarea frecventă a soluțiilor destinate albirii dentare;
-  Depunerile de tartru;
-  Retragerea gingiilor.

Cum se manifestă sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară se manifestă prin dureri spontane și intense în zona dinților sau în gingii. Aceste dureri pot fi rezultatul iritației nervilor dentari, cauzate de apetitul pentru alimentele acide sau dulci, periajul excesiv, folosirea unei periuțe de dinți nepotrivite sau utilizarea pastei de dinți foarte abrazive. Durerea poate fi simțită imediat ce alimentele ating zonele sensibile ale dinților și poate persista pentru o vreme, după ce ai mâncat. În funcție de severitate, durerea poate fi tolerabilă sau insuportabilă.

Sfaturi pentru îngrijirea dinților sensibili

Îngrijirea dinților sensibili este o provocare pentru multe persoane. Există, însă, câteva sfaturi care pot face ca acest proces să fie mai ușor și mai eficient. Pentru început, este important să identifici cauza sensibilității dentare. Aceasta poate fi o reacție la anumite alimente sau la temperaturile extreme. De asemenea, sensibilitatea dentară poate fi cauzată de utilizarea unei periuțe de dinți dure sau de o pastă de dinți agresivă. Odată ce ai identificat cauza sensibilității dentare, este important să o elimini, în măsura în care este posibil. Dacă problema este legată de anumite alimente sau temperaturi extreme, trebuie să eviți contactul cu acestea. Dacă pricina este una mecanică - periuța sau pasta de dinți - e recomandat să încerci înlocuirea produselor pe care le folosești de obicei cu unele mai blânde. În cazul în care problema persistă, cere ajutorul unui stomatolog.Tratamente pentru sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară este o problemă care afectează multe persoane și poate provoca un disconfort major. Dinții sensibili sunt mai predispuși la iritații și dureri, în special atunci când mesteci sau bei ceva fierbinte sau rece.

Există o gamă largă de tratamente pentru sensibilitatea dentară, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, poți folosi un gel special, care se aplică pe dinți și are efectul de a bloca senzațiile dureroase. De asemenea, există paste de dinți special formulate pentru persoanele cu dinți sensibili, care conțin ingrediente protectoare pentru gingii și reduc inflamația de la nivelul acestora.

Foto: Freepik